Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skupina 16 europoslancov žiada odvolanie veľvyslanca EÚ na Kube

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Skupina 16 poslancov Európskeho parlamentu vyzvala šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby odvolal veľvyslanca EÚ na Kube Alberta Navarra za údajnú podporu tamojšieho komunistického režimu. V štvrtok o tom informoval spravodajský portál Politico.

Poslanci uviedli, že Navarro napísal list prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, v ktorom ho žiada o zrušenie amerického embarga voči Kube a nezasahovanie do jej vnútorných záležitostí. "Chceme vyjadriť svoje počudovanie a nesúhlas s týmto neobvyklým opakovaným konaním veľvyslanca Alberta Navarra... a žiadame jeho okamžitú výmenu," uvádza sa v liste zo stredy, ktorý podpísali poslanci z Európskej ľudovej strany, strany Obnovme Európu a skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

"Dalo by sa povedať, že náš veľvyslanec v Havane zaujal politické pozície v súlade s režimom, ktorý nerešpektuje ľudské práva a zásady plurality. Správa sa skôr ako politický líder, a nie ako diplomatický zástupca," uviedli signatári, medzi ktorých patrí aj podpredsedníčka Európskeho parlamentu pre vzťahy s Latinskou Amerikou Dita Charanzová z ČR.

EÚ predtým odsúdila politiku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa za opätovné zavedenie obchodných a cestovných reštrikcií voči Kube, ktoré predtým uvoľnil jeho predchodca Barack Obama. Od nástupu prezidenta Bidena však Európsky parlament apeluje na nájdenie spoločnej pozície s USA voči Kube. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borell začiatkom mesiaca verejne kritizoval americké embargo počas tlačovej konferencie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Viac o téme: OdvolanieEuroposlanciEurópska úniaKuna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu