Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarská vláda odmieta tvrdenie súdu EÚ, že porušuje azylovú legislatívu

Súdny dvor EÚ
Súdny dvor EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda bude aj v budúcnosti chrániť hranice Maďarska i Európskej únie (EÚ) a urobí všetko preto, aby zabránila vytváraniu medzinárodných koridorov pre migrantov.

Uviedla to na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová v reakcii na štvrtkové upozornenie generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ Athanasiosa Rantosa, že Maďarsko si nesplnilo svoje povinnosti vyplývajúce z práva EÚ v oblasti azylovej politiky. Podľa generálneho advokáta totiž Maďarsko trestá podľa predpisov trestného práva organizačnú činnosť, ktorej cieľom je umožniť konanie o poskytovaní azylu pre osoby nespĺňajúce vnútroštátne kritériá na poskytnutie právnej ochrany. Rantos spresnil, že kvalifikácia tejto činnosti ako trestného činu narušuje výkon práv zaručených Európskou komisiou v oblasti pomoci žiadateľom o medzinárodnú právnu ochranu.

Vargová v statuse na spoločenskej sieti vyjadrila poľutovanie nad tým, že Európska komisia a generálny advokát Súdneho dvora EÚ sa zhodujú v tom, že podpora, napomáhanie či organizovanie nelegálnej migrácia sú prijateľné. "Maďarský trestný zákon tieto činnosti posudzuje ako trestný čin," zdôraznila maďarská ministerka a dodala, že na maďarských zastupiteľských úradoch je aj naďalej možné predložiť "vyhlásenie, ktoré smeruje k žiadosti o udelenie azylu". V rámci legislatívnej reformy z roku 2018 Maďarsko sťažilo podmienky prístupu ku konaniam o poskytovaní azylu, ako aj podmienky výkonu činnosti, ktorej cieľom je poskytovať poradenstvo a konzultácie žiadateľom o túto ochranu.

Maďarsko zaviedlo nový dôvod neprípustnosti žiadostí o azyl a to, že žiadateľ pred svojím vstupom na maďarské územie pricestoval bezpečnou tranzitnou krajinou. A vláda z Budapešti označila ako trestný čin organizačnú činnosť, ktorej cieľom je umožniť začatie konania o poskytovaní azylu pre osoby nespĺňajúce vnútroštátne kritériá na poskytnutie takejto ochrany. Komisia následne zažalovala Maďarsko na Súdnom dvore EÚ za nesplnenie povinnosti. Generálny advokát upozornil, že protiprávnosť dôvodu neprípustnosti udelenia azylu už Súdny dvor EÚ opísal vo svojom rozsudku z 19. marca 2020. Preto súdnej inštancii v Luxemburgu odporučil rozhodnúť v tom zmysle, že Maďarsko si zavedením nového dôvodu neprípustnosti nesplnilo povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo smernice o spoločných konaniach. Súdny dvor nie je viazaný návrhmi generálneho advokáta, ale môže ich zohľadniť. Rozsudok v tomto prípade bude vyhlásený až neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu