Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Privítali by ste to aj na Slovensku? Súd nariadil mužovi, aby zaplatil manželke za domáce práce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Súd v Pekingu nariadil rozvádzajúcemu sa mužovi, aby zaplatil manželke za prácu v domácnosti, ktorú odvádzala počas trvania ich zväzku. Za päť rokov neplatenej práce, vrátane starostlivosti o syna, dostane žena 50-tisíc jüanov (cca 6400 eur).

Žena sa z novín dozvedela, že ju podvádzal exmanžel: Stačil jediný pohľad na SVADOBNÉ OZNÁMENIE

Prípad sa dostal pred súd po zavedení nového občianskeho zákonníka, ktorý začal platiť tento rok. Rozvádzajúca sa osoba podľa neho má právo žiadať o odškodné, ak v spoločnej domácnosti vykonávala výrazne viac povinností než jej partner. Predtým mohli ženy podľa BBC News žiadať o odškodné len v prípade, že pár uzavrel predsvadobnú zmluvu, čo v Číne nie je príliš obvyklé.

Spor vyvolal početné reakcie na sociálnych sieťach, kritici verdiktu považujú odškodné za nedostatočné. Súd síce uznal, že žena pre domácnosť urobila viac ako jej manžel, ale priznané odškodné je približne tretina sumy, ktorú žena žiadala. Súd čiastku zdôvodnil dĺžkou zväzku, zárobkami manžela a nákladmi na život v regióne, píše agentúra AFP.

Počet rozvodov v Číne v posledných dvadsiatich rokoch výrazne vzrástol, príčinou je podľa AFP vyššia finančná nezávislosť žien a tiež liberálnejšie zákony.

Viac o téme: Rozvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu