Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Eurokomisia povolila prenos osobných údajov občanov Európskej únie do Británie aj po brexite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že prijala návrh, ktorý umožní prenos osobných údajov občanov Európskej únie do Spojeného kráľovstva. Rozhodnutie z Bruselu britská vláda privítala, čo v správe pre médiá potvrdil štátny tajomník pre digitalizáciu Oliver Dowden.

Dohoda o prenose osobných údajov je kľúčová z pohľadu pobrexitových vzťahov napríklad v oblasti policajnej spolupráce, ale aj pre mnohé súkromné spoločnosti. Exekutíva EÚ oznámila, že po dôkladnom posúdení právnych predpisov a postupov Spojeného kráľovstva v oblasti ochrany osobných údajov dospela k záveru, že britská strana poskytuje "prakticky ekvivalentnú" úroveň ochrany, aká existuje aj v Únii.

Rozhodnutie EK ešte musí preveriť Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB), nezávislý európsky regulačný orgán, a následne ho musí odobriť Rada EÚ (ministri členských krajín). Dokument z dielne eurokomisie stanovuje, že na konci prechodného obdobia, ktoré sa podľa pobrexitovej dohody o partnerstve zavŕši koncom júna, budú môcť aj naďalej pokračovať prenosy osobných údajov z EÚ do Spojeného kráľovstva - rovnako, akoby išlo o prenosy v rámci Únie, teda bez vydávania povolení alebo dodatočných záruk.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti naznačila, že boli zavedené mechanizmy na "monitorovanie, opätovné preskúmanie, pozastavenie alebo stiahnutie" tohto rozhodnutia v prípade, ak dôjde k nejakému problémovému vývoju na britskej strane.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders odkázal, že základné právo občanov EÚ na ochranu údajov nesmie byť ohrozené, keď ich osobné údaje prekročia Lamanšský prieliv, čo dohodnutý mechanizmus umožňuje. Komisia spresnila, že ide o rozhodnutie, ktoré bude platné počas počiatočného štvorročného obdobia, potom sa opätovne preskúma v zmysle jeho ďalšieho predĺženia.

Viac o téme: Osobné údajeVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu