Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Česká Poslanecká snemovňa schválili pandemický zákon

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA - Česká Poslanecká snemovňa na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi prijala tzv. pandemický zákon. Ten umožní ministerstvu zdravotníctva rozhodovať o uzavretí obchodov či služieb, a to bez potreby núdzového stavu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Po pandemickom zákone mesiace volajú zástupcovia opozície aj hajtmani. Vo štvrtok ráno sa premiér Andrej Babiš a vláda spoločne s väčšinou opozičných strán dohodli na konkrétnom znení navrhovaného zákona, ktorý nahradí núdzový stav. Ten by sa mal skončiť budúci piatok. Snemovňa zákon schválila zrýchlene v stave legislatívnej núdze. Za hlasovalo 132 poslancov zo všetkých strán okrem tých z SPD. Proti boli aj nezávislí poslanci a komunisti, časť členov KSČM sa hlasovania zdržala.

Zákon umožní ministerstvu zdravotníctva či hygienickým staniciam uzatvárať obchody, služby, rôzne prevádzky, ale aj voľnočasové aktivity aj verejné a súkromné akcie. Sporným bodom bola až do štvrtka otázka odškodňovania firiem a kompenzácie pre ľudí, ktorých živobytie ovplyvnili opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Podľa schváleného zákona bude štát povinný nahradiť spoločnostiam i fyzickým osobám skutočnú škodu spôsobenú opatreniami. Nevzťahuje sa to na náklady za nákup ochranných prostriedkov, uviedli Novinky.cz.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusPandemický zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu