Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EÚ poskytla tri milóny eur na humanitárnu pomoc ľuďom z Náhorného Karabachu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila poskytnutie dodatočnej humanitárnej pomoci vo výške troch miliónov eur pre osoby a vysídlencov z regiónov postihnutých nedávnym ozbrojeným konfliktom v Náhornom Karabachu.

Komisia spresnila, že od obnovenia ozbrojených akcií v septembri 2020 už EÚ zmobilizovala humanitárnu pomoc v celkovej výške 6,9 milióna eur. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že po ukončení nepriateľských akcií je humanitárna kríza v tomto regióne "zúfalá" a v súčasnosti ju zhoršujú aj kruté zimné klimatické podmienky a pandémia koronavírusu.

"EÚ vystupňovala svoju podporu pre obyvateľov z oblastí postihnutých konfliktom. Pomôže zabezpečiť núdzové dodávky pre tých, ktorí to najviac potrebujú," vysvetlil Lenarčič v správe pre médiá. Nová finančná podpora pomôže humanitárnym partnerom EÚ pri zabezpečení dodávok potravín, prístreškov, zimného oblečenia a ďalších základných potrieb, ako aj základných zdravotníckych služieb a psychosociálnej podpory pre vojnou postihnuté obyvateľstvo.

Komisia zdôraznila, že humanitárne financovanie EÚ sa poskytuje v súlade s humanitárnymi zásadami ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti. Nedávna vojenská konfrontácia medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktorá trvala šesť týždňov, spôsobila veľké materiálne straty a škody, obete na životoch a presídľovanie veľkých skupín obyvateľstva.

Viac o téme: Humanitárna pomocEurópska úniaEurópska komisiaNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu