Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sťažnosť v prípade leteckého útoku v Afganistane: Európsky súd pre ľudské práva ju zamietol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu v utorok zamietol sťažnosť voči odmietnutiu nemeckých orgánov stíhať veliteľa za nariadenie bombardovať dve palivové cisterny v severnom Afganistane v roku 2009, pri ktorom zahynuli aj civilisti. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Pri nálete amerických stíhačiek pôsobiacich v rámci síl NATO prišlo 4. septembra 2009 v afganskej provincii Kundúz o život vyše 100 ľudí vrátane množstva civilistov. Nálet nariadil veliteľ nemeckej základne v Kundúze Georg Klein, ktorý sa obával, že povstalci z Talibanu môžu na útok použiť práve cisterny s palivom.

Ako pripomína AP, Klein svoj rozkaz zbombardovať cisterny ukoristené Talibanom vydal na základe nepresných informácií od tajných služieb. Väčšina ľudí nachádzajúca sa na mieste náletu boli totiž miestni civilisti, ktorých talibovia vyzvali, aby si odčerpali palivo z cisterien uviaznutých v koryte rieky.

Na ESĽP sa obrátil Afganec, ktorý pri nálete prišiel o dvoch synov. Tvrdil, že Nemecko prípad riadne nevyšetrilo. Podľa súdu však mali nemecké orgány k dispozícii "značné množstvo spoľahlivého materiálu týkajúceho sa okolností a dôsledkov náletu". ESĽP tiež konštatoval, že súdy v Nemecku vrátane Spolkového ústavného súdu túto sťažnosť predtým rovnako zamietli a parlamentná vyšetrovacia komisia "zabezpečila vysokú úroveň transparentnosti vyšetrovania tohto prípadu".

Viac o téme: AfganistanŠtrasburgEurópsky súd pre ľudské právaLetecký útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu