Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taliban odmieta rozhovory o Afganistane: Žiada úplné stiahnutie cudzích vojsk z krajiny

Hovorca úradu Talibanu Muhammad Naím Zobraziť galériu (2)
Hovorca úradu Talibanu Muhammad Naím (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

DAUHA - Afganské radikálne hnutie Taliban v utorok oznámilo, že sa nezúčastní na summite o budúcnosti Afganistanu v Turecku tento mesiac, kým neodídu z krajiny všetky zahraničné vojenské jednotky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Kým sa z našej domoviny nestiahnu všetky zahraničné sily, nebudeme sa zúčastňovať na žiadnej konferencii, na ktorej sa bude rozhodovať o Afganistane," napísal na Twitteri Muhammad Naím, hovorca úradu Talibanu v katarskom hlavnom meste Dauha.

Jeho vyjadrenia nasledovali len niekoľko hodín po tom, čo sa objavila správa, že Spojené štáty stiahnu svoje sily z Afganistanu približne o päť mesiacov neskôr, než sa Washington pôvodne s povstalcami dohodol. Americkí predstavitelia uviedli, že prezident Joe Biden stiahne všetkých amerických vojakov z Afganistanu pred tohtoročným 20. výročím útokov na USA z 11. septembra.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Odchod vojakov, ktorý ukončí najdlhšiu vojnu Ameriky aj napriek obavám z víťazstva Talibanu, bude teda odložený asi o päť mesiacov neskôr v porovnaní s dohodou, ktorú s Talibanom uzavrel bývalý prezident USA Donald Trump.

Vo Washingtone je čoraz väčšia zhoda na tom, že v krajine zničenej vojnou sa dá dosiahnuť ešte o trochu lepší výsledok. Toto rozhodnutie prišlo v čase, keď Turecko oznámilo konanie medzinárodnej mierovej konferencie o Afganistane, ktorá by podľa hostiteľov mohla otvoriť cestu k dohode o deľbe moci v krajine. Konferencia sa má konať v tureckom Istanbule od 24. apríla do 4. mája a bude sa snažiť oživiť dlho sa vlečúce mierové rozhovory, ktoré prebiehajú v katarskej Dauhe.

Viac o téme: SummitTureckoAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu