Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Snemovňa reprezentantov zriadi novú komisiu: Za úlohu bude mať prešetrenie útoku na Kapitol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová oznámila, že zákonodarcovia zriadia nezávislú komisiu, ktorá prešetrí útok stúpencov exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol. Podobný orgán vznikol po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, informovala v noci na utorok agentúra AP.

Pelosiová uviedla, že komisia "prešetrí a predloží správu o okolnostiach a príčinách spojených s domácim teroristickým útokom na komplex zo 6. januára" tohto roka. V liste adresovanom demokratickým kolegom ďalej uvádza, že Snemovňa reprezentantov tiež poskytne dodatočné výdavky na zvýšenie bezpečnosti v Kapitole.

Stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa 6. januára zaútočili na budovu Kapitolu, kde sa práve vtedy členovia Kongresu pripravovali definitívne potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena. K pochodu na Kapitol ich predtým vyzval samotný Trump, ktorý zároveň zopakoval nepodložené tvrdenia o tom, že Biden nad ním zvíťazil len vďaka rozsiahlym volebným podvodom.

Samotný Trump neskôr poprel, že by svojich stúpencov podnecoval k násilnostiam. V tejto súvislosti čelil aj po odchode z prezidentskej funkcie procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), spod ktorej ho americký Senát v sobotu oslobodil.

Viac o téme: útok WashingtonKapitolSpojené štátySnemovňa reprezentantov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu