Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA, India, Japonsko a Austrália žiadajú návrat k demokracii v Mjanmarsku

Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku
Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Indie, Japonska a Austrálie vo štvrtok počas štvorstranných rozhovorov vyzvali na "bezodkladný" návrat k demokracii v Mjanmarsku. Oznámil to rezort americkej diplomacie.

Na situáciu v ázijskej krajine rázne reagovalo aj Spojené kráľovstvo, ktoré uvalilo sankcie na troch mjanmarských generálov za porušovanie ľudských práv počas vojenského prevratu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Nový americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa prvýkrát zúčastnil na spoločných rokovaniach skupiny Štvorstranný bezpečnostný dialóg (QUAD, Ázijské NATO). S partnermi diskutoval o "naliehavej potrebe obnoviť demokraticky zvolenú vládu v Barme a o prvoradej úlohe, ktorou je posilňovať odolnosť demokracie v širšom regióne", uviedol hovorca Ned Price. Použil starší názov Mjanmarska.

Britské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vo vyhlásení oznámilo, že zavádza sankcie voči vysokopostaveným generálom za porušovanie ľudských práv počas puču. Dvaja z generálov riadia ministerstvá obrany a vnútra. Londýn tiež začal pracovať na tom, aby britské firmy prestali obchodovať s mjanmarskou juntou. Proti nedávnemu vojenskému prevratu a zosadeniu civilnej vlády protestujú obyvatelia v Mjanmarsku už viac ako desať dní. Žiadajú jej návrat, ako aj prepustenie faktickej líderky krajiny Aun Schan Su Ťij z väzby, ktorú jej vojenská junta ešte predĺžila.

Viac o téme: DemokraciaUSAJaponskoIndiaAustráliaMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu