Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Blinken zablahoželal krajinám V4 k 30. výročiu vzniku ich partnerstva

 Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zablahoželal na sociálnej sieti Twitter krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) k 30. výročiu vzniku tohto zoskupenia. Urobil tak v čase konania summitu prezidentov V4, ktorý sa v utorok na poludnie začal v Poľsku a potrvá do stredy.

"Blahoželám Vyšehradskej skupine k 30 rokom partnerstva, ktoré posilnilo bezpečnosť v srdci Európy i mimo nej. USA a členovia V4 sú neochvejnými spojencami. Teším sa na spoluprácu s Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom," napísal Blinken. Summit sa koná v prezidentskej rezidencii Helskom polostrove. Medzi témami summitu figuruje boj s ochorením COVID-19, obnova ekonomík po pandémii či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy. Hlavy štátov si na stretnutí pripomenú aj 30. výročie vzniku V4. Po oficiálnych ceremóniách s vojenskými poctami, ktorými poľský prezident Andrzej Duda privítal ako prvého svojho českého kolegu Miloša Zemana, následne slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú a maďarského partnera Jánosa Ádera, sa konalo plenárne rokovanie.

Ako uvádza agentúra AP, Duda na úvod rokovaní uviedol, že V4 "má pozitívnu úlohu pri tvorbe európskych a transatlantických väzieb". Podľa neho je V4 "dôležitým, ak nie kľúčovým katalyzátorom regionálnej spolupráce v celej strednej Európe a významne prispieva k spolupráci a politickým procesom vo vzťahu k EÚ a NATO". "Ak sa pozrieme na tri desaťročia, ktoré prešli od pádu komunizmu ... vidíme, že sa vyznačovali nielen veľkým hospodárskym a politickým úspechom, ale aj rýchlym sociálnym a civilizačným rozvojom," povedal Duda. Duda tiež vyjadril nádej, že masové očkovanie proti novému koronavírusu prinesie "úľavu našim národom a pomôže ľuďom vrátiť sa k normálnemu životu".

Viac o téme: BlahoželanieVznikV4Antony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu