Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Čína dodá milióny vakcín rozvojovým krajinám prostredníctvom iniciatívy COVAX

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

PEKING - Čína v stredu oznámila, že poskytne desať miliónov svojich vakcín globálnej iniciatíve COVAX, ktorá dodáva očkovacie látky proti novému koronavírusu rozvojovým krajinám. Informovala o tom agentúra AP.

Čína sa rozhodla pre tento krok na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá je jedným z koordinátorov uvedenej iniciatívy. Prostredníctvom COVAX-u darcovia poskytujú očkovacie látky krajinám s nízkymi a strednými príjmami, ktoré nemajú prostriedky na to, aby si ich zakúpili dostatok prostredníctvom bežných komerčných zmlúv. Veľkú časť z dostupných dávok vakcín si okrem toho už vopred zaistili pre vlastné obyvateľstvo bohatšie krajiny.  

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Farmaceutické konzorcium Pfizer/BioNTech v januári prisľúbilo, že COVAX-u poskytne až 40 miliónov dávok svojej vakcíny proti koronavírusu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu ohlasovaní svojho príspevku vyzvalo medzinárodné spoločenstvo na podporu iniciatívy COVAX a ďalších aktivít WHO v boji proti pandémii.

"Dúfame, že krajiny medzinárodného spoločenstva... pomôžu rozvojovým štátom vo včasnom získavaní očkovacích látok a prispejú tým k skorému zdolaniu pandémie," uviedol na stredajšom brífingu hovorca rezortu diplomacie v Pekingu Wang Wen-pin. Čína už poskytla najmä chudobným krajinám veľké množstvá vakcín proti koronavírusu, ktoré sama vyvinula. Na pôde WHO momentálne prebieha schvaľovací proces, po ukončení ktorého majú byť čínske látky schválené na núdzové použitie vo svete.

Vakcíny čínskej výroby sú podľa AP lacnejšie a vzhľadom na veľké produkčné kapacity majú perspektívu väčšej dostupnosti než očkovacie látky od niektorých iných výrobcov. Ochotou dodávať svoje vakcíny rozvojovým krajinám sa Čína podľa agentúry AP snaží vylepšiť svoju reputáciu, ktorú poškodili obavy z rastúceho vojenského a ekonomického vplyvu Pekingu vo svete. Usiluje sa tiež zmierniť kritiku údajného nezvládnutia počiatočnej fázy šírenia covidu čínskymi úradmi, čo podľa kritikov prispelo k vypuknutiu celosvetovej pandémie.

Viac o téme: PandémiaČínaPekingKoronavírusCOVAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu