Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko vyhostilo diplomatov z Poľska, Nemecka a Švédska: Borrell tento krok dôrazne odsúdil

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

MOSKVA - Za účasť na nepovolených demonštráciách na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného vyhostila Moskva v piatok diplomatov z Poľska, Nemecka a zo Švédska. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o diplomatov zo švédskeho a z poľského konzulátu v Petrohrade a zamestnanca nemeckého veľvyslanectva v Moskve, ktorí sa "zúčastnili na nelegálnych protestoch" na podporu Navaľného, "boli označení za persona non grata" a "v blízkej budúcnosti musia opustiť Rusko", uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Šéf európskej diplomacie Josep Borell bol o tom informovaný v piatok počas rokovania s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Borell tento krok "dôrazne odsúdil". "Josep Borell dôrazne odsúdil toto rozhodnutie a odmietla obvinenia, že vyvíjali činnosti nezlučiteľné s ich postavením zahraničných diplomatov. Rozhodnutie by malo byť prehodnotené," uviedol hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Švédsko v reakcii na situáciu uviedlo, že "dôrazne odmieta ruské tvrdenia, že by sa diplomat zúčastnil na protestoch v Rusku". "Ministerstvo zahraničných vecí to považuje za neopodstatnené a informovalo o tom Moskvu," uviedla pre AFP hovorkyňa švédskeho ministerstva zahraničných vecí Linn Duvhammarová s tým, že Švédsko si "vyhradzuje právo na primeranú odpoveď".

Reakcia prišla aj z Nemecka. Kancelárka Angela Merkelová v piatok odsúdila vyhostenie európskych diplomatov a označila ho za "neoprávnené". "Považujeme tieto vyhostenia za neoprávnené. Je to ďalší z aspektov, ktorý možno práve teraz pozorovať, a teda že Rusko má ďaleko od právneho štátu," povedala. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas už predtým uviedol, že tento krok "nezostane bez odpovede".

K vyhosteniu sa v piatok vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ho odsúdil. "Pokiaľ ide o aféru Navaľnyj, od začiatku až do konca tvrdo odsudzujem to, čo sa stalo, od pokusu o jeho otrávenie... až po dnešné rozhodnutie Ruska vyhostiť poľského, nemeckého a švédskeho diplomata," povedal Macron v Paríži po videorozhovore s nemeckou kancelárkou.

Poľsko reaguje

Vyhostenie poľského diplomata Ruskom prehĺbi "krízu" v bilaterálnych vzťahoch oboch krajín, uviedlo v piatok poľské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP. Ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave po tom, čo Rusko v piatok oznámilo vyhostenie poľského, nemeckého a švédskeho diplomata z krajiny. Moskva obvinila zahraničných diplomatov z účasti na protestoch na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. 

Minister zahraničných vecí povedal, že rozhodnutie "prispeje k ďalšiemu prehlbovaniu krízy v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami". Dotyčný diplomat pracoval na poľskom konzuláte v Petrohrade. Ministerstvo vyjadrilo "poľutovanie" a "znepokojenie" nad týmto krokom. Ruský veľvyslanec bol informovaný, že "poľský diplomat vykonával svoje povinnosti vyplývajúce z diplomatického štatútu v súlade s Viedenským dohovorom".

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoNemeckoŠvédskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu