Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Blinken telefonoval s Lavrovom, hovorili o Navaľnom aj o dohode START

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril vo štvrtok znepokojenie v súvislosti s uväzneným ruským opozičným lídrom Alexejom Navaľným a žiadal prepustiť Američanov väznených v Rusku. Blinken sa takto vyjadril počas svojho prvého telefonátu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Blinken "zopakoval odhodlanie prezidenta (Joea) Bidena chrániť amerických občanov a rázne konať v rámci obrany záujmov USA v reakcii na kroky Ruska, ktoré poškodzujú nás alebo našich spojencov", uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA. Blinken v tejto súvislosti vyzval na prepustenie Paula Whelana a Trevora Reeda, dvoch občanov USA uväznených v Rusku. Whelan bol v Rusku odsúdený za špionáž a Reed za útok na policajtov. Washington s oboma rozsudkami nesúhlasí.

Blinken v telefonickom rozhovore spomenul aj otravu Navaľného, ku ktorej došlo minulý rok. Lavrov kritizoval USA za negatívne reakcie na uväznenie Navaľného a na hromadné zatýkanie demonštrantov, ktorí požadujú jeho prepustenie. Vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie sa uvádza, že Lavrov v telefonáte "podrobne vysvetlil potrebu rešpektovať (ruskú) legislatívu a súdny systém".

Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher za spreneveru, na nepodmienečný. Bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) si odpyká dva roky a osem mesiacov za mrežami. On sám vyhlasuje, že obvinenia boli zámienkou na jeho umlčanie. Obaja ministri zároveň privítali nedávne predĺženie zmluvy New START o ďalších päť rokov. Novú zmluvu START o znížení počtu strategických jadrových zbraní podpísali 8. apríla 2010 v Prahe vtedajší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev s platnosťou na desať rokov od jej ratifikácie (5. februára 2011). Zmluvné strany sa však mohli dohodnúť na jej jednorazovom predĺžení o ďalších päť rokov.

Viac o téme: DohodaAlexej NavaľnyjAntony BlinkenSTART
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu