Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rada Európy odsúdila rozhodnutie moskovského súdu v prípade Navaľného

Alexej Navaľný
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Lubimov)

BRUSEL - Rada Európy (RE) vo štvrtok odsúdila tohtotýždňové rozhodnutie moskovského súdu poslať opozičného politika Alexeja Navaľného do väzenia na základe verdiktu, ktorý Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) už v roku 2017 označil za svojvoľný a neprimeraný.

Pod otvorený protestný list sa podpísala generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová, predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Rik Daems a osobitný zástupca pre nemecké predsedníctvo vo Výbore ministrov RE Michael Roth.

"Hlboko ľutujeme nedávne rozhodnutie moskovského súdu odsúdiť Alexeja Navaľného na trest odňatia slobody," uviedli signatári listu. Upozornili Moskvu na skutočnosť, že Navaľnyj bol odsúdený verdiktom, ktorý Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozsudku Navaľnyj proti Rusku zo 17. októbra 2017, označil za svojvoľný a zjavne neprimeraný. Podľa súdu bol pôvodný verdikt voči Navaľnému v rozpore s článkami 6. a 7. Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý ratifikovalo aj Rusko. "Vyzývame ruské orgány, aby dodržiavali svoje medzinárodné záväzky v súlade s týmto dohovorom," uvádza sa v liste RE.

Predstavitelia Rady Európy rovnako odsúdili aj rozsiahle zatýkanie demonštrantov a novinárov na nedávnych demonštráciách vo viacerých ruských mestách. V tejto súvislosti odkázali na vyhlásenie komisárky pre ľudské práva Rady Európy Dunjy Mijatovičovej, podľa ktorého sú sloboda zhromažďovania, sloboda prejavu, právo na slobodu a bezpečnosť a právo na spravodlivý proces základnými právami zaručenými Európskym dohovorom o ľudských právach.

"Tieto práva sa musia striktne dodržiavať," uviedli v spoločnom vyhlásení Pejčinovičová Buričová, Daems a Roth. Vyzvali preto zodpovedné ruské orgány, aby vyšetrili všetky oznámené prípady zneužívania úradnej moci proti účastníkom pokojných protestov a novinárom a postavili zodpovedné osoby pred spravodlivosť.

Viac o téme: RozhodnutieOdsúdenieSúd Rada EurópyAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu