Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová nevylúčila uvalenie ďalších sankcií na Rusko: Dôvodom je väznenie Navaľného

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu pripustila možnosť uvalenia ďalších európskych sankcií na Rusko pre odsúdenie tamojšieho opozičného politika Alexeja Navaľného. Informoval o tom jej hovorca Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra AFP.

Seibert tiež oznámil, že po utorňajšom verdikte ruského súdu, na základe ktorého bol Navaľnyj odsúdený na tri a pol roka odňatia slobody, budú nasledovať rozhovory medzi predstaviteľmi členských štátov EÚ. "Ďalšie sankcie nemôžu byť vylúčené," dodal. Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Odpyká si ho vo väzení. Súd však zohľadnil čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka.

Kancelárka Merkelová sa ešte v deň rozsudku, ktorý má podľa nej "ďaleko od princípov právneho štátu", vyjadrila za okamžité prepustenie Navaľného. Napriek tomu však Berlín nemá ambíciu ukončiť projekt plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), uzavretý s Ruskom. Projekt plynovodu, ktorý má viesť ruský plyn po dne Baltického mora do Nemecka, kritizovali už Spojené štáty i viaceré európske krajiny vrátane Poľska. Naposledy Francúzsko vyzvalo v pondelok nemeckú vládu, aby na protest proti zadržaniu Navaľného tento projekt zrušilo.

Kritici projektu tvrdia, že zvýši závislosť Nemecka a EÚ od dodávok plynu z Ruska. Nemecká kancelárka Merkelová však trvá na dokončení výstavby tohto plynovodu, ktorá sa obnovila vlani v decembri, a to po takmer roku, počas ktorého boli stavebné práce prerušené v dôsledku amerických sankcií.

Viac o téme: SankcieRuskoAngela MerkelováAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu