Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

EÚ musí vyvodiť dôsledky voči Rusku vrátane možnosti sankcií, tvrdí šéf európskej diplomacie Borrell

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

BRUSEL - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu uviedol, že Rusko odmieta konštruktívny dialóg s EÚ a Európa z toho musí vyvodiť dôsledky vrátane možnosti uvalenia sankcií. Informovala o tom agentúra AFP.

Borrell v príspevku na blogu poznamenal, že vyhostenie diplomatov z Poľska, Nemecka a Švédska, ku ktorému došlo počas jeho dvojdňovej návštevy Ruska, je dôkazom, že Moskva "nechce využiť túto možnosť na to, aby nadviazala s EÚ konštruktívnejší dialóg".

Euroblok "bude musieť vyvodiť dôsledky", napísal Borrell s tým, že "bude na členských štátoch, aby rozhodli o ďalších krokoch, a áno, môže to zahŕňať i sankcie". Rusko diplomatov z troch spomínaných krajín EÚ obvinilo z účasti na "nezákonných protestoch", ktoré sa konali 23. januára podporu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Krajiny EÚ však dôrazne popreli akékoľvek pochybenie.

Cesta vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku do Ruska rozdelila členské štáty EÚ v názore na najvhodnejšiu reakciu voči Moskve, pričom Francúzsko i Nemecko sa vyslovili za podporu dialógu s Kremľom. Ostatné štáty zaujali tvrdší postoj, a to v dôsledku uväznenia kritika Kremľa Navaľného a zásahu voči ľuďom demonštrujúcim na jeho podporu, pri ktorých polícia zadržala v uplynulých týždňoch viac ako 10.000 osôb.

Borrell v sobotu obhajoval svoju návštevu Ruska s tým, že diplomatické kanály musia zostať naďalej otvorené a kritizovanie Ruska z diaľky podľa neho "neprinesie väčšiu bezpečnosť pre EÚ". Dodal, že európski diplomati počas jeho cesty boli v kontakte s právnikmi Navaľného, ktorého ruský súd tento týždeň odsúdil na takmer tri roky väzenia.

Po návrate z Moskvy do Bruselu Borrell v sobotu uviedol, že kolegov z členských štátov EÚ bude o svojej návšteve v Rusku informovať na zasadnutí naplánovanom na 22. februára. Lídri EÚ budú o zasa o vzťahoch s Ruskom rokovať na svojom marcovom summite.

Rusko vyjadrilo prekvapenie nad Borrellovým hodnotením

Rusko vyjadrilo prekvapenie nad výrokmi šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, hodnotiacimi jeho návštevu v Moskve, nakoľko sa líšia od jeho predošlých vyjadrení, uviedla tlačová agentúra TASS, citujúc z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

"Boli sme prekvapení Borrellovým hodnotením výsledkov jeho návštevy, pretože je v kontraste s vyjadreniami, ktoré prezentoval na tlačovej konferencii v Moskve," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí komentujúc príspevok, ktorý Borrell publikoval na svojom osobnom blogu po návrate z návštevy Ruska.  

Podľa ministerstva mal Borrell "všetky príležitosti okamžite prezentovať osobné hodnotenie" svojej návštevy na záverečnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Ruská strana komentovala výsledky návštevy v prítomnosti Borrella, dodalo ministerstvo.

Ruské ministerstvo zdôraznilo, že nik Borrella neobmedzoval ani z hľadiska času, ani formátu. "Šéf diplomacie EÚ možno dostal inštrukcie na čo klásť dôraz až po svojom príchode do Bruselu, no v takom prípade to iba dokazuje, ako sa v skutočnosti tvorí politika EÚ," skonštatovalo ministerstvo.

Viac o téme: OdmietnutieSankcieDialógDôsledkyRuskoJosep BorrellVyvodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu