Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Český minister zdravotníctva by mal do 14 dní skončiť: Nahradiť ho môže aj Babiš

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA - Jan Blatný (za ANO) má podľa informácií relácie Otázky Václava Moravce Českej televízie (ČT) do 14 dní odísť z pozície ministra zdravotníctva. V hre podľa ČT je, že by rezort prevzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrom by bol súčasný poradca predsedu vlády a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula. Babiš na otázku ČTK uviedol, že na špekulácie programe nemieni reagovať. Predseda Snemovne Radek Vondráček (ANO) dnes v relácii uviedol, že nemá indície, že by sa personálna zmena mala uskutočniť.

Prymula bol ministrom na jeseň zhruba mesiac. Odísť musel potom, čo v denníku Blesk vyšla jeho fotografia, ako vychádza z reštaurácie na Vyšehrade, ktorá mala byť tou dobou kvôli vládnym protiepidemickým opatreniam zatvorená. Podľa ČT Prymula v posledných týždňoch navštevuje rokovania vlády. V relácii tiež zaznelo, že by sa ministrom mohol aj oficiálne znovu stáť priamo on.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Jedným z dôvodov možného konca Blatného majú byť podľa ČT časté personálne zmeny na ministerstve. Naposledy v utorok skončil námestník pre zdravotnú starostlivosť Aleksi Šedo, sťažoval sa okrem iného na komunikáciu s ministrom. Už skôr sa Blatný na odchode dohodol aj s bývalým prezidentom České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, ktorý nastúpil za Prymulu.

Skončiť musela tiež politická námestníčka Alena Šteflová, ktorá sa v Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželom prednostne očkovať proti covid-19. V pondelok rezignoval koordinátor očkovania na ministerstve Zdeněk Blahuta. V súvislosti s očkovaním rezignoval v polovici januára riaditeľ SZÚ Pavel Březovský.

Riešenie nepovažuje za šťastné predseda poslancov SPD Radim Fiala, aj Prymulův návrat by nepovažoval za úplne férový, povedal v relácii. Podľa šéfa pirátskych poslancov Jakuba Michálka by ďalšie personálne zmeny v boji proti pandémii Česku iba poškodili.

Viac o téme: ČeskoMinister zdravotníctvaPandémiaAndrej BabišKoronavírusJan Blatný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu