Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfovia diplomacie Európskej únie a USA hovorili o náprave vzťahov

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéfovia diplomacie Európskej únie a USA vo štvrtok rokovali o tom, ako počas vlády amerického prezidenta Joea Bidena "napraviť" vzťahy medzi Bruselom a Washingtonom, informovala agentúra AFP.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a nový americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zdôraznili, že transatlantické vzťahy po odchode Donalda Trumpa otvárajú svoju novú kapitolu. V zázname ich rozhovoru však meno bývalého amerického prezidenta Trumpa nebolo spomenuté, píše AFP. Borrell a Blinken hovorili o tom, akým spôsobom "napraviť a znovu oživiť vzťahy medzi USA a EÚ" a zvýšiť úroveň ambícií. Blinken podľa vyjadrenia amerického ministerstva zahraničných vecí Borrellovi poďakoval za "vedúce postavenie EÚ" v období posledných rokov.

Obnova strategického partnerstva medzi EÚ a USA bola hlavným posolstvom rozhovorov, uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie (EK). Borrell podľa EK Blinkena pozval, aby sa pri najbližšej príležitosti zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. Európska únia takisto privítala návrat USA k parížskej klimatickej dohode z roku 2015 a ich návrat do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Spojené štáty zdôraznili "vôľu Washingtonu spolupracovať s EÚ a jej členskými krajinami v súvislosti s výzvami ako pandémia ochorenia COVID-19, klimatické zmeny, transatlantická výmena dát a hospodárska spolupráca."

Viac o téme: Rokovanie USAEurópska úniaJoe BidenAntony BlinkenJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu