Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ prijala akčný plán SAMIRA na podporu technológií pri liečbe rakoviny

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok predstavila svoj akčný plán SAMIRA, teda strategický program pre zdravotnícke, priemyselné a výskumné aplikácie týkajúce sa jadrových a rádiologických technológií.

Plán má zlepšiť koordináciu týchto aplikácií v EÚ a zaistiť, aby rádiologické a jadrové technológie boli prospešné pre zdravie občanov Únie a prispievali k boju proti rakovine a iným chorobám. Ide o prvý akčný plán v nadväznosti na európsky plán boja proti rakovine, ktorý prijala EK v stredu (3.2.).

Podľa tlačovej správy EK je bezpečné používanie rádiologických a jadrových technológií na lekárske účely užitočný nástroj, ktorý v súčasnosti využívajú stovky miliónov pacientov v celej Európe. Akčný plán zabezpečí, že Únia bude aj naďalej svetovým lídrom v dodávkach lekárskych rádioizotopov a vo vývoji rádiologickej diagnostiky a liečby, pričom zohľadní najvyššie normy kvality a bezpečnosti.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že vďaka európskemu plánu boja proti rakovine sa bude robiť viac skríningov a budú kvalitnejšie. "Na to potrebujeme bezpečné a kvalitné radiačné technológie. Rádiologické zobrazovanie je nevyhnutné na včasné odhaľovanie a diagnostiku rakoviny a rádioterapiu podstupuje viac než polovica onkologických pacientov," opísala situáciu. Podľa jej slov je akčný plán SAMIRA výborným príkladom spolupráce medzi komunitami v oblasti energetiky, zdravia a výskumu.

Plán definuje akcie a opatrenia v troch kľúčových oblastiach: zabezpečenie dodávok lekárskych rádioizotopov; zlepšenie kvality a bezpečnosti žiarenia používaného v medicíne a do tretice uľahčenie inovácií a technologického rozvoja v oblasti lekárskych aplikácií ionizujúceho žiarenia.

Komisia na podporu tohto plánu založí Európsku iniciatívu za zriadenie rádioizotopového centra (ERVI) v snahe udržať celosvetové vedúce postavenie Európy v dodávkach lekárskych rádioizotopov a urýchliť vývoj a zavádzanie nových rádioizotopov a výrobných metód. EK zároveň spustí iniciatívu za kvalitu a bezpečnosť lekárskych aplikácií ionizujúceho žiarenia s cieľom zabezpečiť, aby sa pri používaní ionizujúceho žiarenia na terapeutické a diagnostické účely v členských štátoch uplatňovali najvyššie normy.

Správa eurokomisie uvádza, že v boji proti rakovine zohrávajú kľúčovú úlohu rôzne jadrové a radiačné technológie. Mamografia, počítačová tomografia a iné formy rádiologického zobrazovania sú nevyhnutné vo všetkých štádiách liečby rakoviny. Rádioterapia patrí k najúčinnejším a najpoužívanejším spôsobom liečby rakoviny, ktoré majú pacienti a lekári k dispozícii, a nukleárna medicína sa používa na diagnostiku rakoviny a následnú starostlivosť a čoraz častejšie aj na liečbu tejto choroby. EÚ je v súčasnosti najväčším dodávateľom lekárskych rádioizotopov na svete a jej trhový podiel v prípade niektorých najpoužívanejších rádioizotopov predstavuje viac než 60 percent.

Viac o téme: PlánRakovinaLiečbaEurópska úniaSAMIRA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu