Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Severoírska premiérka žiada zmeny v pobrexitovej dohode s Európskou úniou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Severoírska premiérka Arlene Forsterová v sobotu britskú vládu vyzvala, aby z dohody o brexite odstránila časť, ktorá môže spôsobiť problémy s výmenou tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

Európska únia podľa AFP zvažovala aktivovať článok 16 Protokolu o Severnom Írsku, ktorý je súčasťou dohody o vystúpení Británie z EÚ. Ten umožňuje vo výnimočných a krízových situáciách jednostranne obmedziť vývoz tovaru z EÚ do Severného Írska, ktoré aj po brexite zostáva súčasťou jednotného európskeho trhu. Tento protokol je podľa Forsterovej nerealizovateľný a musí byť nahradený. V opačnom prípade spôsobí Severnému Írsku problémy. Britský premiér Boris Johnson musí podľa Forsterovej konať "veľmi rýchlo" s cieľom riešiť narušenie výmeny tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

Európska komisia (EK) vedie s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca spor pre meškajúce dodávky jej očkovacej látky proti koronavírusu, pripomína AFP. EK spustila v piatok mechanizmus, ktorý európskym orgánom umožní monitorovať a prípadne aj zakázať vývoz vakcín vyrobených v Európskej únii. EK obhajovala zavedenie kontrolného mechanizmu ako nevyhnutný krok, ktorého cieľom je zamedziť nedostatku vakcín, ktorý vážne ohrozuje priebeh očkovacích kampaní proti koronavírusu v štátoch EÚ. Článok 16 však EÚ nakoniec neaktivovala. Európska komisia (EK) podľa vyhlásenia predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej zabezpečí, aby nedošlo k porušeniu protokolu o Írskej republike a Severnom Írsku.

Von der Leyenová sa s Johnsonom dohodla, že by nemali byť zavedené obmedzenia pre spoločnosti, ktoré vakcíny vyvážajú v rámci plnenia záväzkov vyplývajúcich zo zmluvných vzťahov, napísala Von der Leyenová na Twitteri. Predsedníčka EK podľa svojich vyjadrení v súvislosti s mechanizmom o vývoze vakcín hovorila i s írskym premiérom Michealom Martinom.

Viac o téme: DohodaEurópska úniaBrexitArlene Forsterová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu