Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bidenova administratíva obnovuje diplomatické vzťahy s Palestínčanmi

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že obnovuje diplomatické vzťahy s Palestínčanmi a takisto znova spúšťa pomoc pre palestínskych utečencov. Informovala o tom agentúra AP.

Veľvyslanec Spojených štátov pri OSN Richard Mills nový prístup USA oznámil na zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) s tým, že nová americká administratíva je presvedčená, že takýto krok je "najlepším spôsobom zaistiť budúcnosť Izraela ako demokratického a židovského štátu, ako aj legitímne nároky Palestínčanov na vytvorenie vlastného štátu a dôstojný a bezpečný život".

"Aby sme dosiahli tieto ciele, Bidenova administratíva obnoví dôveryhodné záväzky USA voči Palestínčanom ako aj Izraelčanom," povedal Mills. "Bude to zahŕňať obnovu amerických vzťahov s palestínskym vedením a Palestínčanmi," dodal. Biden sa podľa neho jasne vyjadril, že plánuje obnoviť podporu programov ekonomického rozvoja a humanitárnej pomoci pre obyvateľov palestínskych území. Takisto chce oživiť vzájomné diplomatické vzťahy, ktoré prerušila bývalá Trumpova administratíva, poznamenal Mills.

Zároveň zdôraznil, že Spojené štáty budú pracovať na tom, aby postupne na oboch stranách vznikla dôvera vo vyriešenie konfliktu spočívajúceho vo vzniku dvoch štátov - Izraela a Palestíny. USA chcú preto vyzvať izraelskú vládu i Palestínčanov, aby sa vyhýbali jednostranným krokom, ktoré dvojštátne riešenie sťažujú, ako napríklad anektovaniu území, rozširovaniu židovských osád na okupovaných územiach, búraniu domov Palestínčanov či poskytovaniu finančných podpôr osobám väzneným za teroristické činy.

Viac o téme: VzťahyDiplomaciaPalestínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu