Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čínsky prezident vyjadril podporu denuklearizácii Kórejského polostrova

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril aktívnu podporu iniciatíve Soulu zameranej na denuklearizáciu Kórejského polostrova. Toto úsilie je podľa neho v súlade so spoločnými záujmami oboch krajín. Informoval o tom v stredu Modrý dom, sídlo juhokórejského prezidenta, píše agentúra Jonhap.

Podľa Modrého domu sa čínsky prezident takto vyjadril počas utorkového telefonického rozhovoru s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Počas rozhovorov Mun Če-in vyjadril aj nádej, že Soul a Peking budú môcť spolupracovať na otvorení trilaterálneho summitu medzi Južnou Kóreou, Čínou a Japonskom.

Soul plánoval usporiadať ešte vlani tento summit, ktorý sa striedavo koná každoročne v týchto troch krajinách, ale zrejme to nedokázal v dôsledku koronavíusovej pandémie, poznamenal Jonhap. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí v utorok informovalo, že Južná Kórea sa usiluje aj o čo najskoršie stretnutie na vysokej úrovni s administratívou nového amerického prezidenta Joea Bidena.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová minulý týždeň povedala, že Spojené štáty pripravia severokórejskú stratégiu v úzkej spolupráci s Južnou Kóreou, Japonskom a ďalšími spojencami, pretože záležitosti okolo jadrového programu KĽDR predstavujú "vážnu" hrozbu.

Viac o téme: ČínaKóreaSi Ťin-pchingDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu