Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Izrael vzorom pre celý svet: Za jediný deň zaočkovali rekordných 224-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

TEL AVIV - V Izraeli zaočkovali vo štvrtok proti novému druhu koronavírusu rekordných 223.560 ľudí. Oznámil to v piatok na Twitteri izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein, píše agentúra DPA.

Doteraz tak v tejto krajine prvou dávkou vakcíny zaočkovali viac ako 2,4 milióna ľudí. Obidve dávky potrebné na zabezpečenie optimálnej ochrany pred nákazou dostalo 850.811 ľudí. Izrael má v súčasnosti najvyšší počet zaočkovaných na počet obyvateľov na svete. Izraelská vláda chce zaočkovať všetkých ľudí vo veku nad 16 rokov do konca marca.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vláda tvrdí, že si už zaistila dostatok vakcín, aby mohla tento cieľ dosiahnuť. Masové očkovanie sa začalo 19. decembra a ako prví ho podstúpili premiér Benjamin Netanjahu a minister zdravotníctva Edelstein. Odborníci sa domnievajú, že k úspechu hromadného očkovania prispieva kvalitný a z veľkej časti digitalizovaný systém verejného zdravotníctva.

V Izraeli je od 27. decembra v platnosti v poradí už tretí lockdown, ktorý tamojšia vláda v utorok predĺžila do konca januára, píše denník The Times of Israel. Ľudia sa okrem iného môžu vzdialiť maximálne na kilometer od svojich domovov.

Židovský štát v piatok hlásil 7099 nových prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich zaznamenal 585.746. Ako pripomína DPA, mnohé z nových prípadov sa vyskytujú v ultraortodoxných židovských komunitách, kde veľké rodiny často žijú v malých bytoch, nedodržujú vládne nariadenia a namiesto toho sa riadia pokynmi svojich rabínov. Množstvo ultraortodoxných židov sa okrem toho odmieta dať zaočkovať.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaIzraelTel AvivKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu