Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vlna rozhorčenia, ľudia sú zhrození: VIDEO Doktor smrť, obvinený z ťažkých zločinov, opäť ordinuje

Wouter Basson
Wouter Basson (Zdroj: profimedia.sk)

JOHANNESBURG - Juhoafrický lekár Wouter Basson, ktorý je známy pod prezývkou Doktor smrť kvôli svojmu pôsobeniu v armádnom biologickom programe za čias apartheidu, sa vrátil k svojej lekárskej praxi ako kardiológ. V krajine, kde bol niekoľkokrát súdený kvôli obvineniu z vrážd a výroby toxických látok určených na otravu černochov, to vyvolalo vlnu rozhorčenia, napísal server BBC.

Mengele má na rukách krv 400-tisíc ľudí: Anjel smrti ušiel pred trestom, záhadný koniec v mori

Sedemdesiatročný Basson ordinuje na dvoch klinikách súkromnej spoločnosti Mediclinic a tá sa obhajuje, že mu v práci nemôže brániť, pretože je právoplatne registrovaný v lekárskej komore. Tá s ním pred rokmi viedla disciplinárne konanie a v roku 2013 ho uznala vinným z porušenia etických štandardov, čo malo viesť k odobratiu licencie. Súd ale v roku 2019 rozhodol, že dvaja členovia disciplinárnej komisie mali byť z pojednávania vylúčení kvôli predpojatosti a že celé konanie sa musí vrátiť na začiatok.

Juhoafrická Komisia pravdy a uzmierenia (TRC) v 90. rokoch vyšetrovala obvinenia Bassona zo zločinov proti ľudskosti. Okrem iného skúmala tvrdenie, že za apartheidu v laboratóriách neďaleko Pretórie viedol tím, ktorý pracoval na metódach sterilizácie černochov.

Vyšetrovala aj jeho činnosť ako šéfa biologického a chemického vojenského programu, ktorý v 80. rokoch podľa svedkov pracoval na vývoji jedov, ktoré nezanechávajú stopy v organizme. Toxické látky, ktoré mali slúžiť na likvidáciu nepriateľov vtedajšieho belošského režimu, sa podľa svedeckých výpovedí testovali na černochoch.

Obvinenia z vrážd, konšpirácie, podvodu a obchodu s drogami riešil neskôr aj súd, ten ho ale v roku 2002 definitívne zbavil viny. Basson obvinenia popieral a obhajoval sa v tom zmysle, že iba plnil rozkazy nadriadených.

Viac o téme: JARWouter BassonDoktor smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu