Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hľadá sa pacient nula: Vedkyňa z tajného laboratória z Wu-chanu zmizla

Kontroverzné laboratórium v čínskom Wu-chane.
Kontroverzné laboratórium v čínskom Wu-chane. (Zdroj: Profimedia)

PEKING - Vedci po celom svete stále hľadajú pacientku nula. Predpokladá sa, že vedkyňa z tajného wu-chanského laboratória bola infikovaná ako prvá. Práve ona je však nezvestná.

Koronavírus aj naďalej zamestnáva vedcov po celom svete. Aj keď niektorí chcú nájsť liek proti Covid-19, iná skupina sa stále zaoberá pacientom 0 a vyšetruje pôvod často smrteľného vírusu. Dá sa však tajomstvo miesta pobytu prvého pacienta niekedy objasniť?

Je nezvestná vedkyňa pacientom 0?

Huang Yanlingová, čínska vedkyňa z prísne tajného laboratória vo Wu-chane, bola Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) mesiac predtým, ako bol vírus oficiálne uznaný, pomenovaná Patient Zero. Ale ona zrazu zmizla a považuje sa za nezvestnú. Podľa denníka British Daily Star sa predpokladá, že Čína jej telo nechala zmiznúť alebo ho spopolnila po tom, čo zomrela na koronavírus.

Zlovestné tajné laboratórium vo Wu-chane sa staralo na začiatku pandémie opakovane o titulky. Americké ministerstvo zahraničia obvinilo Čínu, že zabránila svojim vyšetrovateľom vo vypočúvaní vedcov vo Wu-chane, vrátane tých, ktorí boli na jeseň roku 2019 chorí, kvôli Sars-CoV-2 a ich práce v laboratóriu. „Peking stále brzdí dôležité informácie, ktoré vedci potrebujú na ochranu sveta pred týmto a ďalším smrtiacim vírusom,“ uviedol minister zahraničia Mike Pompeo minulú sobotu.

Inštitút vo Wu-chane popiera obvinenia

Virologický ústav vo Wu-chane dodnes popiera tvrdenia, že prvý človek, ktorý sa nakazil koronavírusom, pochádza z jeho laboratória. Podľa nej zmiznutá vedkyňa Huang Yanlingová pred rokmi opustila ústav, aby pracoval a žil inde. „Nikdy nebola infikovaná vírusom a je v zdravá,“ uviedol vlani vo februári web Virologického ústavu Wu-chan. Potom zmizla zo sociálnych sietí.

Je Huang Yanlingová mŕtva alebo stále nažive?

USA obviňujú Čínu zo zadržania alebo zabitia Huang Yanlingovej, aby zakryla úlohu inštitútu v koronavírusovej pandémii. Peking bol týmito obvineniami pobúrený. „Toto plne ukazuje, že niektorí politici v USA majú záujem zraňovať vedu, propagovať konšpiračné teórie, šíriť politické vírusy pre osobný prospech bez toho, aby venovali pozornosť verejnej bezpečnosti a životom ľudí.“

Viac o téme: NezvestnáVedkyňaKoronavírusPacient nulaWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu