Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzska prokuratúra vyšetruje údajný prejav antisemitizmu pri donáške jedla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Francúzska prokuratúra začala vyšetrovanie možnej protižidovskej diskriminácie v meste Štrasburg. Reagovala tak na sťažnosti tamojších židovských skupín tvrdiacich, že najmenej jeden vodič známej donáškovej služby odmietol prebrať objednávku jedla z kóšer reštaurácie, napísala v utorok agentúra AP.

Vyšetrovanie spustila prokuratúra v Štrasburgu na základe sťažností podaných židovskou skupinou Izraelské ústredné konzistórium pôsobiacou v departemente Bas-Rhin, kde mesto Štrasburg leží. Organizácia v utorok informovala, že dve kóšer reštaurácie nahlásili viacero vodičov známej donáškovej služby jedla Deliveroo, ktorí odmietli doručiť objednávku s argumentom, že "nechceli donášať objednávky židom". Spomínaná organizácia podľa vlastných slov spolu s reštauráciami podala vo veci žalobu, pričom incident odsúdila ako prejav "otvorenej antisemitskej diskriminácie".

Damien Steffan, hovorca spoločnosti Deliveroo, povedal, že firma už spustila svoje vlastné vyšetrovanie. Zároveň v mene tejto spoločnosti, ktorá vo Francúzsku zamestnáva približne 14.000 vodičov a vďaka pandémii zaznamenáva rozmach, odsúdil antisemitizmus, ako aj akúkoľvek inú diskrimináciu na základe rasy a etnika.

Prípad si získal aj pozornosť francúzskej vlády, ktorá sa dlhodobo snaží bojovať s útokmi namierenými proti tamojšej židovskej komunite. Marlene Schiappaová, ktorá má na ministerstve vnútra na starosti problematiku občianstva a s nimi súvisiacich práv, sa v utorok stretla s manažmentom spoločnosti Deliveroo vo Francúzsku.

Viac o téme: JedloDonáškaAntisemitizmusFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu