Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Švédsko a Fínsko zasiahlo husté sneženie: Tisíce domácností zostali bez elektriny

Tisíce domácností na severe Švédska a juhu Fínska sa po výdatnom snežení ocitli v stredu bez elektriny. Na snímke uviaznutý kamión v snehu vo švédskom meste Umeaa. Zobraziť galériu (5)
Tisíce domácností na severe Švédska a juhu Fínska sa po výdatnom snežení ocitli v stredu bez elektriny. Na snímke uviaznutý kamión v snehu vo švédskom meste Umeaa. (Zdroj: TASR/Erik Abel/TT via AP)

ŠTOKHOLM - Tisíce domácností na severe Švédska a juhu Fínska sa po výdatnom snežení ocitli v stredu bez elektriny. V oblastiach v okolí Baltského mora sa okrem toho v ďalších dňoch očakávajú silné mrazy, informuje agentúra AP. 

Na juhozápade Fínska sa podľa fínskej verejnoprávnej televízie YLE ocitlo bez prúdu približne 4000 domácností, pričom podľa miestach úradov môže ich počet ešte porásť.

Na snímke zasnežené stromy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Irene Stachon/Lehtikuva via AP)

Vo Švédsku výpadok prúdu postihol asi 3000 domov. Uviedol to tamojší dodávateľ elektriny - spoločnosť Eon - s tým, že odstávka môže trvať dlhšie ako zvyčajne, keďže je momentálne príliš riskantné vyslať do postihnutých miest opravárov. 

Tisíce domácností na severe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Mats Andersson/TT via AP)

Švédska meteorologická služba uviedla, že na severe krajiny naďalej sneží, rovnako ako v uplynulých 24 hodinách, intenzita sneženia však už klesá. Švédsky meteorologický a hydrologický inštitút (SMHI) informoval, že snehová pokrývka dosahuje na niektorých miestach v tejto oblasti už aj 60 centimetrov. 

Tisíce domácností na severe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Erik Abel/TT via AP)

V susednom Fínsku pokryl sneh juh krajiny, pričom pre takmer celé južné a západné Fínsko vydali tamojšie úrady varovania pred zlými podmienkami na cestách.

Na snímke zasnežené stromy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Irene Stachon/Lehtikuva via AP)

Fínska televízia YLE uviedla, že sneženie má v stredu pomaly ustávať a v nasledovných dňoch ho postupne nahradia mrazivé teploty - na juhu Fínska by mali dosahovať až mínus 25 stupňov Celzia a v arktickej oblasti až mínus 40 stupňov Celzia.

Viac o téme: DopravaElektrinaSneženieDomácnostiVýpadkyŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu