Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko priebežne rokuje o nákupe väčšieho množstva čínskej vakcíny

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko priebežne rokuje s Čínou o nákupe väčšieho množstva vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktoré by mohlo byť dodané ešte koncom tejto zimy. V rozhovore pre spravodajský server mfor.hu to v pondelok povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister uviedol, že sa čaká na splnenie istých podmienok, ktoré však bližšie nešpecifikoval. V tejto súvislosti ostro kritizoval postoj opozície, ktorá má negatívny postoj k očkovacím látkam vyvinutým v krajinách Východu. "Kto si môže vážne myslieť o Rusoch alebo Číňanoch, že by vlastných občanov zámerne očkovali škodlivou vakcínou," spýtal sa Szijjártó.

Experti Národného ústavu farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) podľa neho išli do Ruska, aby preverili výrobu tamojšej očkovacej látky a po návrate uviedli, že ide o najvyššiu možnú technologickú úroveň výroby.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Očkovanie proti vírusu SARS-CoV-2 sa v Maďarsku začalo vlani 26. decembra. V prvom kole prebieha očkovanie zdravotníckych pracovníkov, vakcínu však začali podávať už aj starším ľuďom a čoskoro ju dostanú aj ďalšie rizikové skupiny obyvateľstva. Maďarsko doposiaľ prevzalo tri zásielky očkovacej látky konzorcia Pfizer/BioNTech určených pre 79.000 ľudí, v utorok má prísť ďalšia zásielka pre zaočkovanie 39.000 osôb.

V decembri vláda spustila webovú stránku, kde sa občania môžu zaregistrovať na očkovanie a dozvedia sa, kedy prídu na rad. Záujem o očkovanie prejavil už milión ľudí. Maďarsko má v súčasnosti zarezervovaných 17,5 milióna dávok vakcíny. Vírusom SARS-CoV-2 sa v Maďarsku doteraz preukázateľne infikovalo 343.656 ľudí a nákaze podľahlo 10.725 osôb.

Viac o téme: NákupVakcínaRokovanie MaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu