Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Rusko začne testovať menej účinnú verziu svojej vakcíny Sputnik V

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

MOSKVA - Rusko v snahe poskytnúť dočasné riešenie pre krajiny ťažko zasiahnuté koronavírusovou pandémiou začne s testovaním menej účinnej verzie svojej vlastnej vakcíny Sputnik V. Spočívať bude v podaní jednej očkovacej dávky namiesto dvoch, ktoré sú potrebné pre optimálnu ochranu pred nákazou. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý vývoj vakcíny Sputnik V spolufinancuje a predáva ju do zahraničia, financuje tiež klinické testovanie jej menej účinnej verzie. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa na ňom zúčastní 150 dobrovoľníkov.

Generálny riaditeľ RDIF Kirill Dmitrijev uviedol, že táto verzia vakcíny môže byť "efektívnym dočasným riešením" pre krajiny, ktoré evidujú veľké množstvo novoinfikovaných. V decembri Dmitrijev oznámil, že jej účinnosť je približne 85 percent. Účinnosť bežnej verzie Sputnika V je vyše 90 percent. Vakcína Sputnik V, pomenovaná podľa prvej sovietskej družice, bola v Rusku zaregistrovaná vlani v auguste ešte pred začiatkom klinických testov, čo v zahraničí vyvolalo nedôveru.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rusko začalo s masovým očkovaním touto vakcínou začiatkom decembra ešte počas tretej fázy klinických skúšok, pričom bola najskôr sprístupnená vysoko rizikovým skupinám obyvateľstva, akými sú zdravotníci, učitelia či starí ľudia.

Vakcínu Sputnik V už schválili na použitie aj v Argentíne, Bolívii, Alžírsku a Srbsku. V Bielorusku ňou začali očkovať koncom decembra. RDIF v pondelok oznámil, že Sputnik V zaregistrovalo na núdzové použitie aj palestínske ministerstvo zdravotníctva. Dodávky do Palestíny sú plánované na prvý štvrťrok 2021.

Viac o téme: TestovanieVakcínaRuskoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu