Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Veľká Británia premenila futbalové ihriská či dostihové dráhy na očkovacie centrá

Jedno z očkovacích centier vo Veľkej Británii
Jedno z očkovacích centier vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/Eddie Mulholland/Pool via AP)

LONDÝN - Anglicko otvorilo v pondelok sedem stredísk na očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2. Britská vláda tak urobila v snahe naplniť svoj sľub zaočkovať do polovice februára viac ako 12 miliónov obyvateľov Anglicka, uviedli agentúry DPA a AFP.

Očkovať sa tak najnovšie bude aj na futbalových štadiónoch či známej dostihovej dráhe Epsom v grófstve Surrey neďaleko Londýna. Očkovacie centrá sú rozmiestnené po celom Anglicku - nachádzajú sa napríklad v hlavnom meste Londýn, v Bristole na juhozápade krajiny a v severoanglických mestách Manchester a Newcastle. Mali by v nich zaočkovať tisícky ľudí denne.

Pred otvorením týchto centier prebiehalo očkovanie len v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a ambulanciách lekárov. Tieto miesta sa budú využívať aj naďalej. Prioritne sa očkujú dôchodcovia, pracovníci a klienti domovov sociálnych služieb, zamestnanci v zdravotníckom sektore a sociálni pracovníci.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Británii dostalo prvú dávku vakcíny doteraz zhruba 2,4 milióna obyvateľov, informoval v pondelok premiér Boris Johnson. Británia odštartovala masové očkovanie svojho obyvateľstva 8. decembra vakcínou od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech. Stala sa tak prvou západnou krajinou, ktorá spustila rozsiahlu vakcinačnú kampaň proti novému typu koronavírusu. V Británii medzičasom schválili očkovacie látky aj od americkej spoločnosti Moderna a britsko-švédskej firmy AstraZeneca, ktorá ju vyvíjala v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Situácia v Británii je v súčasnosti najhoršia od začiatku pandémie koronavírusu. Odborníci príčinu vidia v nekontrolovanom šírení nového variantu koronavírusu, ktorý je podľa nich nákazlivejší až o 70 percent. Od začiatku pandémie tam zaznamenali viac ako tri milióny prípadov nákazy a viac ako 80.000 úmrtí - najviac v Európe.

Viac o téme: OčkovanieIhriskáCentráVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu