Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Republikánska senátorka Loefflerová priznala porážku vo voľbách v Georgii

Kelly Loefflerová
Kelly Loefflerová (Zdroj: TASR/AP Photo/Ben Gray)

WASHINGTON - Kandidátka americkej Republikánskej strany Kelly Loefflerová priznala v noci na piatok svoju porážku v druhom kole senátnych volieb v štáte Georgia. Utorkové voľby vyhral kandidát Demokratickej strany a baptistický pastor Raphael Warnock. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes ráno som telefonicky zagratulovala reverendovi Warnockovi a zaželala mu veľa šťastia v službe tomuto skvelému štátu," uviedla úradujúca Senátorka z Georgie vo videoposolstve. Loefflerovej umiernený tón je vo výraznom kontraste s jej rétorikou v predvolebnej kampani, keď Warnocka - známeho baptistického pastora z Atlanty - označovala za "radikálneho liberála", ktorý ohrozuje americké hodnoty, komentuje AFP.

Odchádzajúca senátorka pôvodne plánovala namietať proti výsledkom prezidentských volieb počas stredajšieho slávnostného sčítavania hlasov voliteľov. Avšak po tom, čo do budovy Kapitolu násilne vnikli prívrženci prezidenta Donalda Trumpa, a zasadnutie oboch komôr Kongresu museli policajti prerušiť a zákonodarcov evakuovať, zmenila Loefflerová názor a uviedla, že nemôže vzniesť svoju námietku "s čistým svedomím". Ešte v pondelok večer, deň pred senátnymi voľbami v Georgii, stála na predvolebnom mítingu po boku Trumpa, pripomína AFP.

V ďalšom utorkovom súboji o senátorské kreslo z Georgie zvíťazil demokrat Jon Ossoff nad úradujúcim republikánskym senátorom Davidom Perdueom a zabezpečil tak demokratom kontrolu nad touto hornou komorou Kongresu USA. V 100-člennom Senáte budú mať strany po 50 kresiel, avšak v prípade rovnosti hlasov rozhoduje zvolená demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá do úradu nastúpi 20. januára. Demokrati tak fakticky ovládli obe komory Kongresu, ako aj Biely dom.

David Perdue zatiaľ nepriznal svoju porážku a avizoval, že plánuje "vyčerpať všetky právne prostriedky" aby zabezpečil, že "budú sčítané všetky legálne odovzdané hlasy". "Veríme, že nakoniec zvíťazí Senátor Perdue," píše sa vo vyhlásení Perdueho volebného štábu, zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter. Georgia síce tradične patrí medzi bašty republikánov, avšak prezidentský kandidát Joe Biden tam vo voľbách vlani 3. novembra tesne porazil republikána Donalda Trumpa a stal sa prvým demokratom, ktorý tento štát získal od víťazstva Billa Clintona v roku 1992.

Viac o téme: VoľbyRepublikánska stranaKelly LoefflerováGorgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu