Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vzácny hosť na Bidenovej inaugurácii: Príde aj exprezident George W. Bush

George W. Bush Zobraziť galériu (3)
George W. Bush (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý republikánsky šéf Bieleho domu George W. Bush sa 20. januára zúčastní na inaugurácii nového demokratického prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"(Ex-) prezident a pani Bushová sa tešia, že sa vrátia na Kapitol pri príležitosti prísahy prezidenta Bidena a viceprezidentky Harrisovej," oznámil Freddy Ford vedúci kancelárie Georgea Busha mladšieho, ktorý úradoval v Bielom dome v rokoch 2001-2009. Ford zdôraznil, že pokojné odovzdanie politickej moci predstavuje základ americkej demokracie.

Podľa agentúry AFP tým narážal na dosluhujúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý stále odmieta uznať svoju porážku v novembrových prezidentských voľbách. Trump stále nepotvrdil, či sa zúčastní na Bidenovej inaugurácii. George W. Bush je v súčasnosti jediným žijúcim republikánskym exprezidentom USA.

Trumpov viceprezident Mike Pence bude v stredu predsedať spoločnému zasadnutiu oboch komôr amerického Kongresu, ktoré má oficiálne potvrdiť Joea Bidena ako víťaza prezidentských volieb z 3. novembra 2020.

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Donald Trump, ktorý sa stále nevzdáva snáh o spochybnenie volebných výsledkov, v stredu vystúpi s prejavom na zhromaždení svojich stúpencov neďaleko Bieleho domu. George Bush mladší zagratuloval Bidenovi k víťazstvu už 8. novembra, deň po tom, ako ho za víťaza vyhlásili americké médiá. Voľby vtedy označil za spravodlivé a ich výsledok za jednoznačný.

Biden hodlá dosadiť Shermanovú a Nulandovú do vysokej štátnej diplomacie

Novozvolený demokratický prezident USA Joe Biden plánuje vymenovať veteránky americkej zahraničnej politiky Wendy Shermanovú a Victoriu Nulandovú do vysokých pozícií na ministerstve zahraničných vecí, kde budú po nominovanom ministrovi Antonym Blinkenovi v hierarchii na druhom a treťom mieste. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so situáciou.

Shermanová (71), kľúčová vyjednávačka pri tzv. jadrovej dohode z Iránom z roku 2015, sa má stať viceministerkou zahraničných vecí. Predtým slúžila ako námestníčka ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti. Nulandová (59), kariérna diplomatka, ktorá slúžila ako veľvyslankyňa USA pri NATO, hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí a námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti, má získať post zástupkyne ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti.

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Nomináciu oboch žien ešte musí schváliť Senát. Shermanová bola v rokoch 1997-2001 tiež poradkyňou ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov. V tomto období slúžila aj ako politická koordinátorka pre otázky týkajúce sa Severnej Kórey. V rokoch 1993-96 bola námestníčkou ministra zahraničných vecí pre právne záležitosti.

Shermanová je v súčasnosti profesorkou na Kennedyho fakulte riadenia štátu Harvardovej univerzity (Harvard Kennedy School) v Cambridgei, štát Massachusetts, a vedúcou poradkyňou v spoločnosti Albright Stonebridge Group. Nulandová v rokoch 2003-05 slúžila ako poradkyňa bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho pre národnú bezpečnosť a v rokoch 1993-96 ako vedúca kancelárie námestníka šéfa diplomacie USA.

Viac o téme: PrezidentInauguráciaSpojené štátyJoe BidenGeorge W. Bush
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu