Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V prípade postreleného Jacoba Blakea nikoho neobvinia: Afroameričan už zrejme nikdy nebude chodiť

Polícia postrelila Afroameričana
Polícia postrelila Afroameričana (Zdroj: FB/Justice for Jacob Blake, YouTube/ABC7)

WASHINGTON - Americké úrady nevznesú obvinenia voči žiadnemu z policajtov, ktorí sa podieľali na augustovom postrelení Afroameričana Jacoba Blakea v meste Kenosha. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Blake v dôsledku postrelenia ochrnul a jeho prípad vyvolal v meste nepokoje a protesty proti rasizmu a neprimeranému policajnému násiliu. "Žiaden z pracovníkov orgánov činných v trestnom konaní v Kenoshy nebude v spojitosti s týmto prípadom obvinený z trestného činu," oznámil v utorok okresný prokurátor Michael Graveley. Zdôraznil pritom, že policajti mali aj v tomto prípade nespochybniteľné právo na legitímnu sebaobranu za použitia strelnej zbrane, píše agentúra AP.

Jacoba Blakea 23. augusta belošský policajt Rusten Sheskey, a to sedemkrát zozadu do chrbta. Video zo zásahu sa rozšírilo po internete, čo vyvolalo v meste niekoľkodňové protesty a nepokoje. Tie kulminovali 25. augusta, keď došlo k zastreleniu dvoch ľudí. V tejto súvislosti obvinili z vraždy 17-ročného Trumpovho stúpenca. Policajta Sheskeyho a jeho kolegov, ktorí sa zúčastnili na zásahu, postavili mimo služby až do ukončenia vyšetrovania. Žiadneho z nich napokon neobvinili.

Miestne policajné odbory tvrdia, že Sheskey začal strieľať až po tom, keď Blake odmietol odhodiť nôž, ktorý mal údajne pri sebe. Dostal sa pritom do fyzických potýčok s policajtmi, ktorým sa ho nepodarilo zneškodniť ani za pomoci elektrického paralyzéra. Lekári sa obávajú, že v dôsledku utŕžených strelných zranení zostane Blake od pása dolu natrvalo ochrnutý.

Udalosti v tomto 100-tisícovom meste v štáte Wisconsin významne zasiahli aj do kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA. Kenoshu v rámci kampane osobne navštívili obaja hlavní prezidentskí kandidáti - republikán Donald Trump aj demokrat Joe Biden.

Viac o téme: Polícia Obvinenie Spojené štátyKenoshaJacob Blake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu