Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Irán informoval, že vo svojom podzemnom závode plánuje obohatiť urán až na úroveň 20%

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Irán informoval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), že v podzemnom závode Fordú plánuje obohatiť urán až na úroveň 20 percent, čo je hodnota, ktorú dosiahol pred jadrovou dohodou z roku 2015, uviedla agentúra Reuters.

Toto vyhlásenie je posledným z niekoľkých nedávnych oznámení Iránu adresovaných Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu, že plánuje pokračovať v porušovaní dohody, ktorú začal prekračovať v roku 2019 ako odplatu za odstúpenie Washingtonu od dohody a za nové uloženie amerických sankcií voči Teheránu.

Tento krok bol jedným z mnohých, ktoré sa spomínajú v zákone prijatom iránskym parlamentom minulý mesiac v reakcii na zabitie iránskeho špičkového vedca, z ktorého Teherán obvinil Izrael. Takéto kroky Iránu by mohli skomplikovať úsilie novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena o opätovné pripojenie sa k dohode.

"Irán informoval MAAE, že v súlade s právnym aktom, ktorý nedávno prijal tamojší parlament, má Iránska organizácia pre atómovú energiu v úmysle vyrábať v závode na obohacovanie paliva Fordú nízko obohatený urán až na úroveň 20 percent," uviedla vo vyhlásení MAAE.

"V liste, ktorý Irán adresoval MAAE... sa neuvádza, kedy sa táto obohacovacia činnosť uskutoční," uvádza sa vo vyhlásení MAAE. Na základe dohody z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami má zariadenie Fordú slúžiť výhradne na výskumné účely.

Viac o téme: UránObohacovanieIránJadrová dohodaMAAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu