Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Britský parlament rokuje o pobrexitovej dohode s Európskou úniou

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Dolná komora britského parlamentu rokuje v stredu o obchodnej dohode medzi Spojenými kráľovstvom a Európskou úniou. Hlasovanie o príslušnom ratifikačnom zákone sa očakáva okolo 15.30 h SEČ. Zákon však vstúpi do platnosti pravdepodobne až po polnoci po tom, ako o ňom bude hlasovať aj horná komora a dostane formálny súhlas kráľovnej Alžbety II. Považuje sa za isté, že ho obe komory parlamentu prijmú, píše agentúra DPA.

Britský premiér Boris Johnson pri otvorení debaty povedal, že jadrom návrhu rafitikačného zákona o budúcich vzťahoch s EÚ je jedna z najväčších dohôd o voľnom obchode na svete. Podnikom v Británii podľa neho umožní obchodovanie s Úniou ešte zintenzívniť. Johnson tiež uviedol, že Británia sa touto dohodou premení z "vlažného, niekedy obštruktívneho člena EÚ" na "priateľského suseda, najlepšieho priateľa a spojenca, akého EÚ môže mať". A znova zdôraznil, že jeho krajina bude mať zvrchovanú kontrolu nad svojimi zákonmi, informovala agentúra AP.

Vrcholní predstavitelia EÚ dohodu podpísali v Bruseli v stredu dopoludnia. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel tak urobili na krátkej ceremónii prenášanej naživo na internete. Dokument následne putoval do Londýna, kde svoj podpis pridá popoludní britský premiér. Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Ak ju schváli britská parlament, platiť bude - zatiaľ predbežne - od 1. januára.

Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko týždňov - v januári - a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci. Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome roka, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

Viac o téme: KomoraRokovanie Európska úniaPobrexitová dohodaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu