Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Letecká polícia bude chrániť švajčiarsky vzdušný priestor 24 hodín denne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Vzdušný priestor Švajčiarska bude od 31. decembra chránený 24 hodín denne. V nepretržitej pohotovosti budú dve nadzvukové stíhačky typu F-18, informovala v utorok agentúra AFP.

"Letecká polícia bude odteraz v pohotovosti 24 hodín denne, aby zaistila bezpečnosť a suverenitu švajčiarskeho vzdušného priestoru," uvádza sa v utorkovom vyhlásení švajčiarskych ozbrojených síl. O posilnení ochrany vzdušného priestoru sa vo Švajčiarsku diskutuje už od roku 2009. Naliehavosť tejto otázky ešte zdôraznil prípad z roku 2014, keď švajčiarske letectvo nebolo schopné eskortovať unesené lietadlo smerujúce do Ženevy.

Vo februári 2014 etiópsky druhý pilot uniesol vlastné lietadlo s 202 osobami na palube a pristál s ním vo Švajčiarsku, kde mal v úmysle požiadať o azyl. Švajčiarske stíhačky vtedy k unesenému lietadlu nevzlietli, hoci sa vopred vedelo, že smeruje do Ženevy. V tom čase totiž zabezpečovali ochranu vzdušného priestoru krajiny len počas dennej pracovnej doby.

V reakcii na tento incident švajčiarsky parlament odsúhlasil plán na postupné posilnenie ochrany vzdušného priestoru. Jeho poslednou fázou je práve nepretržitá pohotovosť dvojice stíhačiek F-18 od 31. decembra, a to 24 hodín denne sedem dní v týždni. Vzlietnuť by mali byť schopné do 15 minút od spustenia poplachu.

V záujme realizácie plánu bolo v rámci vzdušných síl, armádnych logistických zložiek a veliacich štruktúr vytvorených takmer 100 pracovných miest. Nový systém bude stáť približne 30 miliónov švajčiarskych frankov (28 miliónov eur) ročne.

Viac o téme: LetectvoStíhačkyVzdušný priestorPolícia Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu