Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dráma na palube: Boeing 737 MAX sa dostal počas letu do vážnych problémov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren, File)

OTTAWA - Lietadlo Boeing 737 MAX 8 leteckej spoločnosti Air Canada malo na ceste z amerického štátu Arizona do kanadského mesta Montreal problémy s motorom, kvôli ktorým muselo núdzovo pristáť. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Dve veľké havárie lietadiel 737 MAX v minulých rokoch si vynútili celosvetovú odstávku týchto strojov.

Problémy s motorom sa objavili v utorok 22. decembra krátko po vzlete. Piloti sa podľa spoločnosti následne rozhodli vypnúť jeden z motorov. "Lietadlo potom odklonili do Tusconu, kde normálne pristálo a kde zostáva," uviedol hovorca Air Canada. Na palube lietadla neboli žiadni cestujúci, len traja členovia posádky. Spoločnosť Boeing na žiadosť o komentár zatiaľ nereagovala, uviedla agentúra Reuters.

Lietadlo Boeing 737 MAX 8 sa v októbri 2018 zrútilo do mora neďaleko brehov Indonézie kvôli problémom s palubným softvérom. Rovnakú príčinu mala o päť mesiacov neskôr havária ďalšieho lietadla rovnakého typu neďaleko etiópskej metropoly Addis Abbeba. Nešťastia vyústili v celosvetovú odstávku závadného modelu 737 MAX, stovky súdnych sťažností a firemnú krízu sprevádzanú vyšetrovaním zo strany amerických orgánov.

Spojené štáty po 20 mesiacoch zákazu tento rok v novembri povolili, aby stroje Boeing 737 MAX mohli opäť vzlietnuť. Federálny úrad pre letectvo (FAA) však vydal sériu požiadaviek, ktoré musela spoločnosť Boeing splniť pri modernizácii softvéru či vo výcviku, než sa lietadlo bude môcť vrátiť do komerčnej prevádzky. V niektorých krajinách už sa tak stalo, v Európskej únii sa to očakáva začiatkom budúceho roka.

Viac o téme: LietadloProblémyBoeing 737Air Canada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu