Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Snemovňa prehlasovala Trumpovo veto: Týkalo sa návrhu rozpočtu na obranu

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Demokratmi ovládaná americká Snemovňa reprezentantov v pondelok drvivou väčšinou prehlasovala veto prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa návrhu zákona o národnej obrane (NDAA). Môže to byť krok smerujúci k prvému prehlasovaniu veta počas Trumpovho pôsobenia v prezidentskom úrade, upozornila tlačová agentúra AP.

Členovia dolnej komory amerického Kongresu hlasovali za prekonanie Trumpovho veta pomerom 322 hlasov k 87, čo je výrazne viac ako potrebná dvojtretinová väčšina. Horná komora Senát, ktorá bude podľa očakávania hlasovať o vete tento týždeň, tiež potrebuje na jeho prehlasovanie dvojtretinovú väčšinu.

Trump odmietol návrh zákona o národnej obrane minulý týždeň. Argumentoval, že legislatíva neobmedzuje spoločnosti vlastniace sociálne médiá ako Twitter či Facebook, ktoré podľa jeho slov boli počas jeho neúspešnej kampane za znovuzvolenie do Bieleho domu zaujaté proti nemu. Trump takisto žiada, aby z navrhovanej legislatívy zmizlo ustanovenie, ktoré umožňuje premenovať vojenské základne nazvané po niekdajších konfederačných generáloch.

Návrh zákona o národnej obrane (NDAA) zahŕňa zvýšenie platov príslušníkov amerických ozbrojených síl o tri percentá a určuje viac ako 740 miliárd dolárov (vyše 608,252 miliardy eur) na armádne programy a výstavbu.

Útok na vojenskú základňu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

Trumpovo veto návrhu zákona okamžite vyvolalo odsudzujúce reakcie. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová to označila za "šokujúcu bezohľadnosť, ktorá škodí našim vojakom, ohrozuje našu bezpečnosť a podkopáva vôľu politických strán v Kongrese".

Senátor Jim Inhofe, republikán za štát Ohio a predseda senátneho výboru pre ozbrojené sily, označil návrh zákona za "životne dôležitý pre našu národnú bezpečnosť a našich vojakov". Dodal: "Našim mužom a ženám, ktorí dobrovoľne nosia uniformu, nikdy nesmieme odoprieť to, čo potrebujú - nikdy."

Zvýšenie finančnej pomoci na 2000 dolárov

Americká Snemovňa reprezentantov v pondelok schválila opatrenie, ktoré v čase pandémie koronavírusu zvýši priamu finančnú pomoc Američanom zo 600 dolárov na 2000 dolárov. Informovali o tom svetové médiá vrátane tlačovej agentúry DPA. Dolná komora amerického Kongresu schválila opatrenie pomerom hlasov 275 k 134, pričom s demokratmi hlasovalo "za" aj 44 republikánov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Opatrenie, ktoré presadzoval republikánsky prezident USA Donald Trump, potrebovalo v Snemovni reprezentantov dvojtretinovú väčšinu, aby mohlo prejsť. Väčšina demokratov hlasovala za toto zvýšenie, pričom väčšina republikánov sa vyslovila proti nemu. Teraz pôjde do Senátu, kde sa voči nemu očakáva odpor senátnych republikánov.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

Ak opatrenie Senát neschváli, mnoho ľudí v USA dostane finančný stimul 600 dolárov, ktorý bol zahrnutý do návrhu zákona o celkovej pandemickej pomoci vo výške 900 miliárd dolárov - Trump ho po niekoľkých dňoch odkladania nakoniec v nedeľu 27. decembra podpísal. Kongres schválil spomínaný návrh zákona minulý týždeň, spolu s ďalším návrhom zákona o financovaní vládnych úradov vo výške 1,4 bilióna dolárov, ale Trump niekoľko dní odmietal návrh zákona o pandemickej pomoci podpísať. Argumentoval, že priame stimulačné platby Američanom by mali byť zvýšené zo 600 na 2000 dolárov.

Trumpova požiadavka, aby bol stimulačný príspevok zvýšený na 2000 dolárov, prekvapila mnohých pozorovateľov, pretože prezident išiel proti požiadavkám mnohých republikánov v Kongrese a aj proti členom svojej vlastnej administratívy, ktorí boli zapojení do rokovaní o stimulačnom balíku. Demokratickí zákonodarcovia prevažne argumentovali, že ľudia v USA, ktorí majú počas pandémie veľké ekonomické ťažkosti, potrebujú viac ako 600-dolárovú pomoc.

Viac o téme: RozpočetPrezidentObranaVetoDonald TrumpWashingtonSnemovňaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu