Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V USA sa uskutočnilo prvé zhromaždenie nového Kongresu

Prvé zhromaždenie nového Kongresu
Prvé zhromaždenie nového Kongresu (Zdroj: SITA/Tasos Katopodis/Pool via AP)

WASHINGTON - Nový americký Kongres sa v nedeľu zišiel po prvý raz na pozadí hrozieb republikánskych senátorov, že budú hlasovať proti nadchádzajúcemu potvrdeniu výsledkov prezidentských volieb. Snemovňa reprezentantov sa stretla na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ), ako ukladá ústava Spojených štátov. Členovia snemovne si za svoju predsedníčku opätovne zvolili demokratickú líderku Nancy Pelosiovú.

Demokrati majú v Snemovni reprezentantov - dolnej komore Kongresu USA - najtesnejšiu väčšinu za uplynulé dve desaťročia po tom, ako prišli o kreslá v novembrových voľbách. Ovládnutie hornej komory - Senátu - stále nie je rozhodnuté; stane sa tak v utorok prostredníctvom dvoch rozhodujúcich volieb v štáte Georgia. Novozvolení a vracajúci sa členovia Kongresu s ohľadom na pandemické opatrenia zložili slávnostný sľub v malých skupinách v Kapitole - sídle Kongresu, informuje tlačová agentúra DPA.

Kongres prejde prvou veľkou skúškou v stredu, keď bude musieť potvrdiť víťazstvo novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena pred jeho inauguráciou 20. januára. Túto zvyčajne rutinnú záležitosť však môže skomplikovať skupina republikánskych zákonodarcov, ktorí vyhlásili, že budú hlasovať proti potvrdeniu voliteľov z amerických štátov, kde dosluhujúci prezident USA Donald Trump spochybnil Bidenovo víťazstvo. Všeobecne sa očakáva, že tento pokus o podkopanie výsledkov prezidentských volieb zlyhá a iba predĺži daný proces, analyzuje DPA. Predmetná otázka vyvoláva rozpory aj v radoch samotnej Republikánskej strany.

Deň po tom, ako 11 republikánski senátori ohlásili, že sa hodlajú odvolať proti výsledkom prezidentských volieb, skupina desiatich senátorov z oboch hlavných strán v nedeľu vydala vyhlásenie, ktorým vyzýva kolegov, aby podporili zbor voliteľov. "Voľby v roku 2020 sa skončili," uviedla skupina. Trump prezentuje nepodložené tvrdenia o tom, že prezidentské voľby boli sfalšované v jeho neprospech, avšak dosiaľ nepredložil žiadny relevantný dôkaz, na základe ktorého by sa súdy priklonili na jeho stranu.

Nancy Pelosiová sa opäť stala predsedníčkou Snemovne reprezentantov

Nancy Pelosiovú, historicky najvyššie postavenú ženu v politike Spojených štátov, v nedeľu po tesnom hlasovaní opätovne zvolili za predsedníčku Snemovne reprezentantov - dolnej komory Kongresu USA. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Hlboko rozdelený nový Kongres sa zišiel v posledných týždňoch mandátu dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pelosiovej, 80-ročnej zákonodarkyni z Kalifornie, hrozilo nezvolenie, keďže jej niekoľko demokratických kolegov prešlo na druhú stranu. Pelosiová si však zabezpečila štvrté po sebe nasledujúce funkčné obdobie ziskom hlasov v pomere 216:209 voči republikánskemu lídrovi Kevinovi McCarthymu. Pelosiová vedie Demokratickú stranu v Snemovni reprezentantov od roku 2003 a je dosiaľ jedinou ženou, ktorá zastávala predsednícky post v tejto inštitúcii. McCarthy bude znova lídrom republikánskej menšiny v dolnej komore Kongresu.

 Demokrati majú po novembrových voľbách v Snemovni reprezentantov tesnú väčšinu v pomere 222:211, pričom uprázdnené sú stále dve kreslá. Podľa tlačovej agentúry AP ide o najmenšiu väčšinu demokratov v Snemovni reprezentantov za uplynulé dve desaťročia. Opätovné zvolenie Pelosiovej prichádza v čase, keď novozvolený demokratický prezident USA Joe Biden vytyčuje náročný smer k vytvoreniu legislatívy na boj proti koronavírusovej pandémii, na obnovenie ekonomiky a riešenie ďalších priorít strany.

Viac o téme: VoľbyZhromaždenieUSAKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu