Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ozbrojenci na západe Etiópie zabili viac ako 100 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ADDIS ABEBA - Ozbrojenci počas stredajšieho útoku v západnej časti Etiópie zabili viac ako 100 ľudí, oznámil Etiópsky výbor pre ľudské práva (EHRC). Informovala o tom agentúra AFP.

EHRC v noci na štvrtok vo vyhlásení uviedol, že viac ako 100 ľudí prišlo o život v dôsledku streľby ozbrojených mužov v etiópskom štáte Benišangul-Gumuz. Ďalších najmenej 36 osôb ošetrili v súvislosti so zraneniami. V oblasti v čase útoku podľa EHRC neboli prítomné bezpečnostné zložky. Regionálna vláda uviedla, že na základe podozrenia z účasti na nepokojoch bolo zatknutých päť predstaviteľov úradov.

Etnické násilie v súvislosti s pôdou a prírodnými zdrojmi je pretrvávajúcim problémom v Etiópii za vlády premiéra Abiya Ahmeda, ktorý sa usiluje v tejto krajine zavádzať demokratické reformy, píše AFP. V Benišangul-Gumuz žijú príslušníci viacerých etnických skupín vrátane dvoch najpočetnejších Oromo a Amhara.

V západnej časti Etiópie sa za posledné mesiace odohralo viacero útokov, pripomína AFP. Najmenej 34 ľudí prišlo o život v novembri počas útoku na autobus. Dvanásť ďalších zomrelo počas ďalšieho incidentu v októbri a podobná udalosť v septembri si vyžiadal 15 obetí, píše AFP. Abiy v októbri zákonodarcom povedal, že bojovníci zodpovední za tieto útoky absolvovali výcvik a získali podporu v susednom Sudáne a pomoc tejto krajiny je nevyhnutná na stabilizáciu situácie. Opoziční politici, najmä príslušníci etnika Amhara, však upozornili na údajné cielené ťaženia milícii etnickej skupiny Gumuzov proti príslušníkom etník Amhara a Agew.

Viac o téme: Ozbrojenciútok Eitópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu