Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruská Duma schválila návrh zákona: Putinovi umožní opäť kandidovať za prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruská Štátna duma na stredajšom plenárnom zasadnutí schválila návrh zákona o zavedení zmien v ústave, čo umožní súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi opäť kandidovať za šéfa Kremľa. Informovala o tom agentúra TASS.

V súlade s dodatkami k ruskej ústave tak môže byť Putin po roku 2024 znovu zvolený za prezidenta Ruskej federácie. V marci tohto roku Putin podpísal novelu ústavy, ktorá de facto zaisťuje, že prezidentom môže zostať až do roku 2036. Dovtedy podľa "starej" verzie ústavy platilo, že prezidentskú funkciu v Rusku je možné zastávať len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia, čo by znamenalo, že Putin by ako hlava štátu v roku 2024 skončil.

V novej ústave je toto obmedzenie zachované, ale keďže ide o novelu ústavy, Putinovi sa jeho posledné dve funkčné obdobia anulujú a nebudú sa počítať. Tieto zmeny boli - v podstate pro forma - schválené aj v celoštátnom ľudovom hlasovaní. Šesťdesiatosemročný Putin, bývalý agent KGB, je pri moci už vyše 20 rokov - najdlhšie zo všetkých ruských či sovietskych lídrov od čias Josifa Stalina. Prvý raz sa stal prezidentom v roku 2000 a v tejto funkcii pôsobil do roku 2008, keď mu ústavné obmedzenia zabránili kandidovať aj na tretie funkčné obdobie.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Následne sa stal premiérom a do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012, pričom prezidentské funkčné obdobie nechal medzičasom predĺžiť na šesť rokov. Jeho súčasný mandát mu má vypršať v roku 2024. Putin podpísal aj zákon, ktorý posilňuje záruky imunity bývalých prezidentov. Zákon zverejnili v utorok na oficiálnej webovej stránke s právnymi informáciami.

Zákon mení postup zbavenia imunity bývalých prezidentov. Podľa nového zákona musí dolná komora parlamentu (Štátna duma) vzniesť obvinenie z vlastizrady alebo iného závažného trestného činu, pričom dodržiavanie postupu musí potvrdiť najvyšší aj ústavný súd. Na základe obvinení potom pristúpi k rozhodnutiu horná komora parlamentu (Rada federácie). Predtým mohol vzniesť obvinenia voči exprezidentom Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Obvinenia musel predložiť Štátnej dume a po jej súhlase mala záležitosť preskúmať Rada federácie. Nový zákon stanovuje, že bývalého prezidenta nemožno priviesť k administratívnej alebo trestnej zodpovednosti, nemožno ho zadržať, zatknúť, prehľadať ho ani vypočuť. Predtým sa táto ochrana týkala iba konania počas úradovania prezidenta alebo vyšetrovania konania spojeného s prezidentskými povinnosťami.

Duma schválila aj návrh zákona o väzení za online ohováranie

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, schválila v stredu vo svojom treťom a záverečnom čítaní návrh zákona o zavedení trestu odňatia slobody pre ľudí, ktorých súd uzná za vinných z ohováračských komentárov na internete alebo v médiách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruská Duma schválila návrh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages)

Návrh zákona, ktorý si ešte vyžaduje schválenie zo strany hornej komory parlamentu, Rady federácie, a podpis prezidenta Vladimira Putina, vyvolal kritiku v radoch odporcov Kremľa. Podľa nich môžu úrady použiť zákon na uväznenie kritikov a potlačenie disentu.

Podľa návrhu zákona hrozí osobe usvedčenej z ohovárania na internete trest najviac dvoch rokov väzenia a pokuta až milión rubľov. Ľuďom usvedčeným z ohovárania, ktoré súvisí so znásilnením alebo inými závažnými trestnými činmi, hrozí až päť rokov za mrežami.

Viac o téme: ZákonRuskoMoskvaVladimir PutinDuma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu