Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Nemecko vyzýva obyvateľov, aby sa zriekli vianočných nákupov

Peter Altmaier
Peter Altmaier (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecká vláda v pondelok vyzvala obyvateľov, aby sa zriekli vianočných nákupov dva dni pred zavedením celoplošného lockdownu, pre ktorý bude zatvorená väčšina obchodov, budú platiť prísnejšie sociálno-dištančné opatrenia a zatvoria sa všetky školy v krajine, uviedla agentúra AP.

"Dúfam a verím, že ľudia budú kupovať len nevyhnutné veci ako potraviny," uviedol nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. "Čím skôr sa nám podarí dostať nákazu pod kontrolu, tým lepšie," dodal. Kancelárka Angela Merkelová a predstavitelia 16 spolkových krajín sa v sobotu dohodli na sprísnení protipandemických opatrení v záujme zastavenia exponenciálneho rastu nákazy nového koronavírusu, ktoré budú v krajine platiť od stredy do 10. januára.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa Merkelovej novembrové opatrenia nepreukázali výrazný pokles počtu nakazených. Nemecko zaznamenalo v uplynulých týždňoch zvýšený počet potvrdených prípadov aj úmrtí spojených s koronavírusom. Od stredy budú v krajine zatvorené všetky školy, prípadne prejdú na domáce vzdelávanie. Zatvorená bude aj väčšina prevádzok, ktoré neponúkajú jedlo a služby ako napríklad kaderníctva, ktoré boli dosiaľ otvorené.

Reštaurácie však môžu naďalej ponúkať jedlo so sebou. Zakázaný bude aj predaj ohňostrojov a v krajine bude platiť zákaz zhromažďovania sa vo vonkajších priestoroch v súvislosti s oslavami Nového roka. Nemecko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo 1.338.483 prípadov nákazy koronavírusu, ktorej podľahlo 22.406 osôb.

Celoplošný lockdown sa pravdepodobne predĺži

Je veľmi nepravdepodobné, že celoplošný lockdown, ktorý Nemecko zavádza už o dva dni, sa uvoľní v pripravovanom termíne, teda 10. januára. Vyjadril sa tak v pondelok šéf úradu nemeckej kancelárky Angela Merkelovej Helge Braun v rozhovore pre nemecké televízie RTL/n-tv.

Braun zopakoval, že školy, škôlky a jasle sa po ukončení lockdownu, teda celoplošných karanténnych opatrení, otvoria ako prvé, približuje agentúra DPA. "Vzdelanie je prioritou a naďalej ňou aj zostane," vyjadril sa Braun. Zároveň dodal, že deťom pracovníkov v tzv. prvej línii boja proti koronavírusu budú poskytovať dennú opateru, kým budú ich rodičia v práci.

Viac o téme: NákupyNemeckoVianoceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu