Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Abú Zabí spustili očkovanie proti KORONAVÍRUSU: Používajú vakcínu od spoločnosti Sinopharm

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

ABÚ ZABÍ - Spojené arabské emiráty (SAE) v pondelok spustili hromadné bezplatné očkovanie proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 vo svojom hlavnom meste Abú Zabí vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

SAE vakcínu oficiálne zaregistrovali minulú stredu. Čínska vakcína dosiahla podľa ministerstva zdravotníctva SAE v tretej fáze klinických testov 86-percentnú účinnosť. Tretiu fázu spustili v júli a v septembri vakcínu schválili na núdzové použitie na očkovanie zdravotníkov v tzv. prvej línii. V novembri ju na použitie v mimoriadnych prípadoch schválil aj Bahrajn. Obyvatelia Abú Zabí sa môžu dať bezplatne zaočkovať v najmenej 45 nemocniciach či klinikách, približujú miestne médiá.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

SAE sú jedným z prvých štátov sveta, ktorý spustil hromadné očkovanie proti koronavírusu. Británia ako prvá krajina začala s očkovaním minulý týždeň vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech. Očakáva sa, že očkovanie touto vakcínou by mali ešte tento týždeň spustiť aj Kanada a USA. Rusko 5. decembra začalo očkovať obyvateľov metropoly Moskva svojou vlastnou vakcínou Sputnik V, viacerí zahraniční odborníci sú však voči jej účinnosti nedôverčiví.

Čína v súčasnosti pracuje na výrobe štyroch vakcín, vrátane tej od firmy Sinopharm. Všetky štyri sa nachádzajú vo finálnej fáze vývoja. Okrem toho je však dostupných len málo informácií o účinnosti a bezpečnosti čínskych vakcín - na rozdiel napríklad od očkovacích látok firiem Moderna, AstraZeneca či Johnson & Johnson, približuje AFP. Klinické testy vakcíny firmy Sinopharm v Peru museli byť pozastavené po tom, čo sa u jedného dobrovoľníka prejavili neurologické problémy.

Vládca Dubaja šejk Muhammad bin Rášid al-Maktúm v novembri oznámil, že sa nechal zaočkovať experimentálnou vakcínou. Pridal sa tak k viacerým popredným predstaviteľom SAE, ktorí sa tiež zúčastnili na klinických testoch. Od začiatku vypuknutia pandémie SAE zaznamenali viac ako 184.000 prípadov nákazy a 617 obetí.

Viac o téme: OčkovanieSpustenieHromadnéSAEKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu