Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA oficiálne vyradili Sudán zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

CHARNÚM - Spojené štáty v pondelok oficiálne vyradili Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus, informovala agentúra APF s odvolaním sa na vyhlásenie amerického veľvyslanectva v Sudáne.

USA Sudán na tento zoznam zaradili pred 27 rokmi, pripomína AFP. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo podľa AFP podpísal dokument, ktorým vyradenie Sudánu z čierneho zoznamu od pondelka oficiálne nadobudlo platnosť. Plány o vyradení Sudánu z tohto zoznamu americký prezident Donald Trump oznámil už v októbri. O tento krok sa usilovala i nová sudánska vláda podporovaná občanmi. Chartúm v tejto súvislosti súhlasil s vyplatením odškodného vo výške 335 miliónov dolárov americkým obetiam terorizmu a ich pozostalým.

Sudán bol jednou zo štyroch krajín označovaných Washingtonom za štátneho sponzora terorizmu - spolu s ním je to tiež Irán, Severná Kórea (KĽDR) a Sýria. Sudán bol takto označený v roku 1993 za vlády diktátora Umara Bašíra, ktorý v 90. rokoch 20. storočia privítal na sudánskom území zakladateľa teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, pretože v krajine zaviedol druh politického islamizmu. Al-Káida spáchala teroristické útoky na americké veľvyslanectvá v Tanzánii a Keni z roku 1998. Pri týchto bombových útokoch zahynulo viac ako 224 ľudí a 4000 utrpelo zranenia.

Viac o téme: TerorizmusZoznamUSASudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu