Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Američania sa s tým nepárali: Sankcia za sankciou, schytali to aj Rusi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie v súvislosti s porušovaním ľudských práv na jednotlivcov a spoločnosti spájané s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, avšak aj na Jemenčanov a Haiťanov. Informovala o tom agentúra AFP.

Americké ministerstvo financií sankcie uvalilo v deň, keď sa slávi Medzinárodný deň ľudských práv. Učinilo tak na základe tzv. Magnitského zákona, ktorý umožňuje potrestanie ľudí, ktorí sa v zahraničí dopustili porušenia ľudských práv.

"Kadyrov a sily, ktorým velí, všeobecne známe ako Kadyrovci, sú zapletení do vraždy Borisa Nemcova, opozičného politika a kritika ruského prezidenta Vladimira Putina, a ďalších závažných porušení ľudských práv," uvádza ministerstvo financií, ktoré v tejto súvislosti uvalilo sankcie na šesť ruských firiem a päť jednotlivcov, ktorých spája s Kadyrovom. Samotný čečenský vodca je terčom amerických sankcií už od roku 2017.

Na americkom sankčnom zozname je od štvrtka aj päť predstaviteľov šiitskej povstaleckej skupiny húsíov, ktorí s podporou Iránu bojujú v Jemene proti medzinárodne uznanej vláde, ktorú podporuje vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou.

USA ďalej uvalili sankcie aj na troch Haiťanov, ktorých spája s útokom v haitskej metropole Port-au-Prince z novembra 2018, pri ktorom zahynulo 71 ľudí. Dvaja z nich boli v čase útoku štátnymi úradníkmi a tretí je vodca organizovanej zločineckej skupiny.

Viac o téme: SankcieRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu