Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EÚ zaradila na svoj sankčný zoznam ďalšie meno: Je ním nový šéf sýrskej diplomacie

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (vpravo) a jeho sýrsky rezortný partner Faisal Mikdád počas stretnutia v Teheráne
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (vpravo) a jeho sýrsky rezortný partner Faisal Mikdád počas stretnutia v Teheráne (Zdroj: TASR/Iranian Foreign Ministry via AP)

BRUSEL - Rada Európskej únie v piatok zaradila na svoj sankčný zoznam aj nedávno vymenovaného sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda. Informovala o tom agentúra AFP.

Sankcie EÚ voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa tak týkajú 289 fyzických osôb, ktoré majú zákaz cestovať do EÚ a ich  majetok je zmrazený. Zmrazenie aktív sa týka aj 70 právnických subjektov zo Sýrie. Brusel začal s uvaľovaním sankcií na predstaviteľov sýrskeho režimu v roku 2011, a to za brutálne potlačenie protivládnych protestov.

Následná občianska vojna, ktorá viedla v Sýrii k rozvratu, si doteraz vyžiadala viac ako 387.000 obetí na životoch. Milióny ďalších ľudí v obave pred bojmi opustili svoje domovy a presídlili sa buď v rámci Sýrie, alebo ušli do zahraničia.

Fajsal Mikdád vo funkcii šéfa sýrskej diplomacie nahradil Walída Mualima, ktorý vlani v novembri zomrel. Mikdád je kariérny diplomat, na ministerstve zahraničných vecí začal pracovať v roku 1994 a od roku 2006 pôsobil ako námestník šéfa diplomacie.

Viac o téme: BruselSýriaEurópska úniaSankčný zoznamFaisal Mikdád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu