Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Významný míľnik! Zverejnili výsledky klinických testov vakcíny Pfizeru

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

WASHINGTON - Úplné výsledky klinického testovania vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech boli vo štvrtok zverejnené vo vedeckom časopise New England Journal of Medicine. Je to významný míľnik, ktorý nastal práve v čase, keď sa stretol výbor amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) na diskusiu o tom, či vakcínu schváli. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

V komentári týkajúcom sa vedeckej práce sa uvádzalo: "Výsledky klinických testov sú dostatočne pôsobivé, aby stačili pre akúkoľvek kvalitnú analýzu. Je to víťazstvo." Na celom testovaní sa zúčastnilo 44.000 dobrovoľníkov, teda o niekoľko tisíc viac, než bol počet pri predchádzajúcich analýzach. Približne polovica dobrovoľníkov dostala vakcínu a zvyšok placebo.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa New England Journal of Medicine dve podané dávky vakcíny BNT162b2 majú 95-percentnú účinnosť proti ochoreniu COVID-19.  Vakcína zaberá podobne u všetkých "vekových kategórií, pohlaví, druhov etnického pôvodu".

Spomedzi desiatich vážnych prípadov ochorenia COVID-19 bolo po prvej dávke deväť takto chorých medzi príjemcami placeba a jedným vážnym prípadom bola osoba, ktorá dostala vakcínu. Ostávajú teda ešte otázky, či môžu vzniknúť neočakávané problémy s bezpečnosťou vakcíny, ak počet zaočkovaných narastie až na milióny alebo dokonca na miliardy ľudí.

KORONAVÍRUS Významný míľnik! Zverejnili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Takisto stále nie je známe, či sa pri dlhšom sledovaní neobjavia ďalšie vedľajšie účinky, ako dlho bude vakcína účinkovať, či zabráni ďalšiemu prenosu koronavírusu a ako dlho bude účinkovať u detí, tehotných žien a imunokompromitovaných pacientov.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusPfizerBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu