Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšetrovacia komisia na Zélande zverejnila správu o útokoch na mešity: Zlyhali bezpečnostné zložky

Na archívnej snímke zo 17. marca 2019 policajná páska pred mešitou po útoku v novozélandskom meste Chrischurch.
Na archívnej snímke zo 17. marca 2019 policajná páska pred mešitou po útoku v novozélandskom meste Chrischurch. (Zdroj: TASR/AP Photo/Vincent Yu, File)

WELLINGTON - Bezpečnostné zložky na Novom Zélande sa mali pred minuloročnými útokmi na dve mešity v meste Christchurch, ktoré si vyžiadali 51 obetí, mali viac sústrediť na hrozbu pravicového terorizmu. K tomuto záveru dospela Kráľovská vyšetrovacia komisia vo svojej správe zverejnenej v utorok, v ktorej zároveň vyzvala na rozsiahle zmeny v protiteroristických operáciách, uviedli agentúry AFP a DPA.

V takmer 800-stranovej správe sa konštatuje, že tajné služby sa pred útokom príliš zamerali na islamistický extrémizmus a nedostatočne sa venovali hrozbe pravicového terorizmu. Útokom vykonaným belošským rasistom Brentonom Tarrantom by sa však zrejme ani tak nepodarilo zabrániť, pretože dostupné "útržkovité" informácie o ňom nestačili na to, aby bol považovaný za hrozbu.

"Neexistoval vierohodný spôsob, ako by ho bolo možné odhaliť, iba ak náhodou," píše sa v správe o útokoch z 15. marca 2019, pri ktorých sa Tarrant zameral na mužov, ženy a deti zhromaždených na piatkových modlitbách. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyšetrovaciu správu uvítala a prisľúbila, že vláda zohľadní všetkých 44 odporúčaní. Ďalej povedala, že ďalšou kritizovanou skutočnosťou, a síce laxným dodržiavaním predpisov v oblasti strelných zbraní, ktoré Tarrantovi umožnili zhromaždiť arzenál poloautomatických zbraní, sa už jej vláda zaoberala.

Za zlyhania bezpečnostných zložiek sa ospravedlnila. V súčasnosti 30-ročného Tarranta v auguste uznali za vinného z terorizmu, 51-násobnej vraždy a 40-násobného pokusu o vraždu a ako prvého človeka na Novom Zélande odsúdili na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Komisia, ktorá sa zaoberala najhorším masakrom v dejinách Nového Zélandu, mala svoju správu zverejniť pôvodne v decembri 2019, rozsiahlosť problematiky a pandémia ochorenia COVID-19 však spôsobili ročný odklad. Vypočula viac ako 400 ľudí a dostala 1100 podnetov.

Viac o téme: MešitaútokyNový ZélandChrischurch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu