Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecká prokuratúra obvinila muža: Údajne stojí za protitureckými útokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Nemecká prokuratúra v pondelok vzniesla obvinenie voči údajnému členovi teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý je podozrivý zo série podpaľačských a kyselinových útokov namierených proti tureckým podnikom a mešite, ako aj z plánovania vraždy za pomoci zbrane a výbušnín. Informovala o tom agentúra AFP.

Podozrivý Muharrem D. bol obvinený z pokusu o vraždu 31 osôb formou podpaľačstva, pričom v prípade ďalších štyroch osôb je obvinený zo závažného ublíženia na zdraví. Obvinený je aj z plánovania obzvlášť závažného zločinu ohrozovania štátu. Spolková prokuratúra vo svojej správe uviedla, že obvinenia vzniesla 8. decembra pred krajinským súdom v Mníchove.

Séria aprílových útokov proti tureckým majiteľom podnikov a mešite v meste Waldkraiburg neďaleko rakúskych hraníc hlboko otriasla tureckou komunitou. Obete sa pôvodne domnievali, že za útokmi stoja krajne pravicoví militanti, keďže pripomínali útoky namierené proti tureckým migrantom, ktorých sa v rokoch 2000 až 2006 dopustila neonacistická teroristická skupina Národnosocialistické podsvetie (NSU).

Podľa vyšetrovateľov však Muharrem útočil osamote. Údajne si zabezpečil zbraň s muníciou a "značné množstvo" materiálu na výrobu výbušnín, ktorými plánoval zaútočiť na neďaleké mešity, turecký konzulát v Mníchove a hlavnú mešitu v Kolíne nad Rýnom. Údajne vyrobil 23 takmer kompletných rúrkových bômb a 45 kilogramov výbušnín. Muharrem D., ktorý má nemecké občianstvo, "sa od roku 2017 podrobil radikalizačnému procesu a stal sa nasledovateľom islamsko-džihádistického svetonázoru a rovnako aj teroristickej organizácie Islamský štát (IS)", dodala prokuratúra.

Viac o téme: MužútokyObvinenie Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu